Mi van a cash-flow-ban? – avagy a cash-flow dicsérete 4. rész

Miért jó még a cash-flow? Mert egy információs aranybánya!

A cash-flow ego olyan alapvető pénzügyi eszköz egy kisvállalkozó kezében, amely átlátható viszonyokat teremt a vállalkozás pénzügyeiben. Ráadásul mindezt úgy, hogy azonnali információkat nyerhet belőle. (Szemben a könyvelőtől kapott, kb. egy hónapos késéssel beérkező információkkal – ami a könyvelés természetéből adódik, és nem a könyvelő hibája.) Hogy mi az, ami minimumként benne kell, hogy legyen a cash-flow kimutatásodban, arról írtam már. És arról is, hogy egy KATA-s vállalkozónak mennyire kapóra jön a cash-flow használata. A cash-flow azonban még tovább is fejleszthető – ami további fontos információkhoz juttathat vállalkozásvezetőként a cégedről.

 

Ebben a cikkben

Mi van a cash-flow-ban – még?

 

Információ. És ez, mint tudjuk, mai információs korunkban kincset ér. Vétek lenne ezt nem kihasználni.

Eddig, a cash-flow minimális adattartalmával azt értük el, hogy kapjunk egy mindig aktuális összegzést arról, hogy valójában hogyan állnak a pénzügyeink, és milyen a pillanatnyi likviditásunk. Eredetileg a cash-flow erről is szólt, innen a neve is: pénzáramlás.

Ezek az adatok azonban megfelelően csoportosítva és összesítve még számos egyéb információval is szolgálhatnak – szintén napra készen, gyakorlatilag real time (valós időben). Éppen ezért jó, ha a cash-flow kimutatásod, amely egy Excel táblában is nagyszerűen működtethető, nemcsak ezzel az egy füllel rendelkezik. Kell, hogy ebből az alapadathalmazból valamilyen módon készíts egy (vagy több) összesítő táblázatot, kimutatást. Ezekből már csak egy lépés, hogy mindenféle grafikonokat is gyárt, ha éppen vizuális alkat vagy, és így jobban érthető számodra, mit is jelentenek a számok. És az a szép az egészben, hogy az Excel-ben egy másik fülön ezt könnyedén meg is tudod csinálni. Úgy hívják, pivot tábla, és kifejezetten ilyen kimutatások készítésére találták ki.

Miért jó még a cash-flow? Mert egy információs aranybánya!
fotó: exceltitok.hu

Mitől lesz a cash-flow kimutatás?

 

Ezektől a csoportosított összegzésektől.

Milyen információkat nyerhetsz ki egy cash-flow kimutatásból?

Attól függ, hogy milyen rovatokat adtál meg a cash-flow-dban. Ha az általam javasolt minimumtartalmat vesszük figyelembe, akkor mindenképpen tudsz kimutatást készíteni

  • a különböző költségnemek összesítéséről
  • egymáshoz viszonyított arányáról (tudni fogod például, hol kiugróak a kiadások, és ha ezt nem indokolja semmi különösebb dolog, akkor már tudod, hol kell beavatkozni, hol kell átcsoportosítani, takarékoskodni, esetleg tevékenységet újragondolni, megszüntetni, stb.)
  • a beszállítóid megoszlásáról (Kinek fizetsz havonta a legtöbbet? Nem lehet ezt egy árkedvezmény alapja a következő ártárgyaláson?)
  • a bevételek összetételéről (különösen akkor jó ez, ha többféle tevékenységből, üzletágból is származik bevételed)
  • a bevételek vevők szerinti megoszlásáról (Ki a legjobb vevőd? Kinél kéne meglendíteni a forgalmat?)

Ez persze bővíthető is, attól függően, hogy milyen a céged tevékenysége. Ha pl. több értékesítőd is van, érdemes az alapadatokat értékesítőkhöz is kötni, mert így a táblázatból pl. az ő jutalékos elszámolásuk alapjaként a forgalmazási teljesítményük is jól kimutatható.

A kreatív kontoller (köz)beszól:

Nem tudod, hogyan kell az Excel-ből előcsalni az ilyen pivot táblákat? Sebaj, az Exceltitok.hu tündérei bármikor készséggel megtanítják neked. (Nekem is ők mutatták meg. 🙂 ) 

 

Te mikor kezdesz el cash-flow kimutatást vezetni? 

 

Remélem, minél hamarabb. 🙂

Ha még mindig problémás számodra, hogyan is fogj neki, akkor két lehetőséged van:

  1. gyors megoldás – kérsz tőlem egy kozultációt, ahol teljesen a cégedre szabjuk a cash-flow kimutatásodat, hogy a lehető leginformatívabb legyen a számodra, és így sok pénzt tudj megfogni (ezt tekintheted úgy is, mint talált pénzt, mert az eredményed mindenképpen javulni fog tőle)
  2. türelmesebb megoldás – megvárod, amíg összerakunk egy megvásárolható, letölthető verziót, amit már csak használnod kell. Ehhez még kérünk egy kis időt, hogy olyan kimutatást tudjunk csinálni, ami tényleg minden igényt kielégít, és egyszerű használni.

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást kívánok! 

🙂 Csilla 🙂 

 

Posted on: 2016-10-21, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .