Az analitika varázsa – a leltár 3. rész

Leltár - mi a választék egy kisvállalkozónak?

A leltár az a kimutatás, amit minden vállalkozásnak el kell készítenie. (Legfeljebb nem lesz nagyon terjedelmes, ha kis cég vagy.) Ennek elsősorban vagyonvédelmi-vagyonmegállapítási okai vannak – egyszerűen jó, ha tudod, hogy valójában mid van. De azt is tudod, hogy van olyan helyzet, amikor muszáj vagy leltárt készíteni? Meg azt is, hogy van olyan része az egésznek, amiről neked kell döntened? És nem árt, ha ezt jól át is gondolod, mert a felelősséget te viseled a leltár eredményeiért.

 

 

Az analitika diszkrét bája – a leltár

 

Ahogyan azt már néhányszor említettem, a leltár kell. Évente legalább egyszer. Mégpedig azért, hogy tudd, mid van, mit értél el, mennyivel gyarapodtál, és mivel vágsz neki a következő évnek. Akármit is csinálsz, akármit tervezel, tűzöl ki célul, minden tanácsadó azzal kezdené, hogy helyzetfelmérést végezne/végeztetne. Mert neki is tudnia kell, hogy mi a startállapot. Ahogyan neked is.

Márpedig felelős cégvezetőként neked muszáj tudnod, hogy mi az A pont, ahonnan meg akarod ugrani a B pontot. És ez adja a leltár jelentőségét – és a diszkrét báját. És ezért van az is, hogy a leltárak nemcsak mennyiségi adatokat, hanem többnyire értékadatokat is tartalmaznak. Vagyis nemcsak azt nézem meg egy leltározás során, hogy léggömbhámozóból hány darab van készleten, hanem azt is, hogy ezeknek darabonként mennyi az értéke, és az összes készlet ezek alapján mennyi ér.

 

Leltár - mi a választék egy kisvállalkozónak?
fotó: stockfresh.com

 

A leltár fajtái

 

Még fajták csoportosításából is többféle van, úgyhogy tessék hátra dőlni, és élvezni a mozit! 🙂

 

A leltár célja szerint:

 

  • vagyonmegállapító leltár: ez az alap. Valahol minden leltár célja ez. Ez az, amit az üzleti év fordulónapján vesznek fel. A legtöbb cégnél ez minden év december 31-e, bár láttam már olyan céget, ahol az üzleti év június 30-án ért véget, ezért a leltár fordulónapja is az volt. Ezt azért kell így csinálni, mert ezek az adatok kerülnek bele az üzleti évet lezáró mérlegbe és üzleti beszámolóba, így a tulajdonosok reális képet kaphatnak a vállalkozásuk vagyonáról. Ilyen leltárt a számviteli törvény szerint minimum egy évben egyszer KELL készíteni.
  • elszámoltató leltár: ez amolyan megelőző csapás jellegű leltár. Ha valami gyanús, hogy nem stimmel (csúnyán úgy mondják, hogy fennáll a visszaélés gyanúja), vagy árváltozás miatt változik a készletek értéke is, akkor LEHET ilyen leltárt felvenni. (Erre nem tartalmaz a számviteli törvény kötelező előrást.)
  • átadás-átvételi leltár: ha változás következik be a készletek kezeléséért felelős illetékes személyében, akkor még az új illetékes munkába állása előtt, és amíg még a régi is dolgozik, érdemes megcsinálni ezt a fajta leltárt. (Ha jobban megnézed, ez is egyfajta elszámoltató leltár, amivel a régi felelőst elszámoltatják, az új meg tudja, mi szakad a nyakába.) Ez egy szituációfüggő leltár, vagyis ez is csak egy lehetőség, és nem kötelező.
  • idegen leltár: ez azokat a készleteket érinti, amelyek tualjdonképpen nem is a tieid, mégis te tárolod, tehát nálad vannak. (Ha kettős könyvvitelt vezetsz, ezek lesznek a nálad tárolt idegen készletek – általában a 0. számlaosztályban szerepeltetik. Éppen azért, mert így az értéke nem kerül bele a könyveidbe, és nem befolyásolja az eredményedet. Hiszen nem a tiéd, akkor nem is szerepelhet a mérlegedben.) Tipikusan ilyenek pl. a termékminták, prototípusok, amelyekért nem fizettél, de kipróbálásra megkaptad.

 

A leltár módszere szerint:

 

  • egyeztetéssel végzett leltár: ekkor tényleges számlálás nem történik, csak a különféle nyilvántartásokat és a könyvelés helyességét igazoló okmányokat egyeztetik a főkönyvi számlákkal.
  • mennyiségi felvétellel végzett leltár: na, ez az igazi, számolgatós leltár, amikor fizikailag is megnézed, hogy mennyi a készleted az adott tételből.

 

A felvétel teljesítése szerint:

 

  • teljes leltár: ez az, amit egy évben egyszer, vagyonmegállapítás céljából meg KELL csinálnod. Ilyenkor a teljes készletet átszámolod darabról darabra, grammról grammra, vagy bármilyen más mértékegységben a készlet fajtájától függően.
  • részleltár: csak egy meghatározott készletcsoportról készítesz leltárt – akár mennyiségi felvétellel, akár egyeztetéssel. Ez azt is jelenti, hogy a különböző készletcsoportokat különböző időpontokban leltározod fel.
  • csúszóleltár: ez is egyfajta részleltár. Annyi a különbség, hogy ha egy készleten tartott tétel a nyilvántartásaid (pl. a készletprogramod, vagy éppen az Excel-táblád) szerint éppen kifogyott, vagyis nullán áll, akkor odamész, és leellenőrzöd, hogy tényleg úgy van-e. Ha igen, akkor hagyod nullán a készletet a nyilvántartásban, és az analitikádban (leltárkimutatásodban) jelzed, hogy melyik nap állapítottad meg a nullás készletet. Ha nem stimmel, akkor megszámolod a valós készletet, arra helyesbíted az összes nyilvántartásodat, és azt is leírod, hogy ezt a mennyiséget mikor számoltad. Ez a gyorsan forgó és a nagy fajtaszámú készleteknél előnyös, mert így nem kell a sokféle tételt egyszerre leltározni, és a gyors forgási sebességű készleteknél biztosított az évenként legalább egyszri leltározás.

 

Ezeket a leltárfajtákat természetesen kombinálhatod is egymással – amennyiben az megegyezik a törvényi előírásokkal. Ezért is érdemes a leltár rendszerének kialakítását egyeztetni a könyvelővel. Kitalálnod neked kell, de egy gyógypillantást vessen rá a könyvelőd is.

 

Jó leltározást, jó évkezdést!

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást kívánok! 

🙂 Csilla 🙂 

Posted on: 2016-11-17, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A honlap sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Elfogadod ezek használatát? További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezettek a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás