KATA, a popsztár – növekszik az adónem a rajongótábora

KATA, a popsztár - tényleg az?

A KATA talán a magyar adózás történetének egyik legsikeresebb adóneme. A legfrissebb statisztikák szerint a kisvállalkozások negyede már KATA szerint adózik. Amire viszont nem számítottam: a KIVA is erősített, az eddigi 7.000-es “használói” táborát pont megduplázta, így most 14.000 vállalkozás adózik KIVA alapján. (Igaz, ebben benne van az is, hogy csökkent az adó mértéke.) Mivel azonban a KATA továbbra is a legnépszerűbb adózási mód, így most ennek a változásait követjük nyomon.

 

 

Ebben a cikkben

KATA, a popsztár

 

Egyszer már írtam egy cikket, aminek éppen ez volt a címe: KATA, a popsztár. Az adónemek között ugyanis már akkor egy feltörekvő popsztár népszerűségével tört előre.

Ennek oka az egyszerűségében rejlik: a KATA egy tételes adó. Ez azt jelenti, hogy egy tételben letudhatsz minden költségvetési kötelezettséget – legyen az vállalkozói vagy éppen személyes kötelezettség. Ki ne szeretné egyszerűsíteni az életét?

Azonban már az első cikkemben is leírtam, hogy az egyszerűséggel jó, ha vigyáz az ember fia/lánya. Ami ezen az oldalon egyszerű, a másikon még bonyolódhat. Vagyis az, hogy egy tételben minden költségvetési kötelezettséget kiváltok, jó dolog. Azonban a KATÁ-t is utolérte a magyar törvénykezési valóság: viszonylag fiatal adónem, de már egy kezemen nem tudnám megszámolni, hányféle változtatást eszközölt rajta a törvényhozó. (És még fog is, mert a tavaszi törvénymódosítással több, későbbi időpontban életbe lépő változás is ketyegni kezdett.)

Ezért akármilyen népszerű is a KATA, kérlek, fogadd meg a tanácsomat, amit a korábbi cikkem 3. tévhitével kapcsolatban adtam!

 

KATA, a popsztár - hátulütőkkel

 

KATA – ami változott

 

Már most is van néhány változás, amit jó, ha tudsz, mert már életbe léptek

 

2017. június 20-tól:

 

  • KATÁ-sként eddig megszűnt az adóalanyiságod, ha a következő jogsértéseket követted el:
    • elmulasztottál a számla- és/vagy nyugtaadási kötelezettségednek eleget tenni – ergo nem adtál nyugtát vagy számlát, és fülön csíptek
    • be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztattál – vagyis feketén dolgozott nálad a munkavállalód
    • igazolatlan eredetű árut forgalmaztál – ez különösen élelmiszereknél és jövedéki áruk esetében – hogy is mondjam, hát – rumlis dolog, mert ilyenkor nem tudod hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az árudat törvényesen szerezted be, és olyan helyről, ami visszakövethetően egészségre nem ártalmas árut biztosít (vagyis nincs az árud beszerzéséről számlád)
    • és ezek valamelyikéért az adóhatóság mulasztási és/vagy jövedéki bírságot szabott ki rád, akkor a bírságról rendelkező határozat jogerőre emelkedésének napjától nem lehettél többé KATÁ-s. Mostantól azonban a jogerőre emelkedés hónapjának ulolsó napján szűnik meg a KATÁ-s státuszod – így nem kell egy hónapra kétféle adózás szerint adóznod.

 

  • a KATÁ-s adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra az adóalanyiság ismételten nem választható. Árnyalatnyi a változás, mégis sokat számít adminisztrációban. Az adónemváltásnak ugyanis van egy egy hónapos átfutási ideje.

Vagyis ha idén decemberben jelentkezel be a KATA alá, akkor leghamarabb jövő januártól számolhatsz el csak mindent KATÁ-sként. Eddig azonban úgy volt, hogy még a visszajelentkezést sem tehetted meg a kijelentkezés évében és az azt követő 12 hónapban. Tehát eddig az volt, hogy ha 2017. szeptemberben kijelentkeztél a KATA hatálya alól, akkor 2018-ban semmit sem tudtál volna a visszajelentkezés érdekében tenni, csak 2019. januárban – és csak februártól lehettél volna újra KATA-alany.

Most azonban már 2018. decemberben visszajelentkezhetsz, hogy januártól már újra KATA szerint adózhass – így 2019-re nem két különböző adózás szerint kell (januárra valamilyen és februártól újra KATÁ-s) bevallást készítened.

 

A 2017. július 19-től

 

hatályba lépő rendelkezések szerint

  • a bevételekről tett nyilatkozat nem a bevallás melléklete, része, hanem maga a bevallás!

A törvény pontosan úgy fogalmaz, hogy “a KATA adóalany által a bevételéről tett nyilatkozata a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül.”

Ez azt is jelenti, hogy a bevételi nyilatkozat a továbbiakban csakúgy, mint egy normál bevallás, önellenőrizhető és helyesbíthető is. És persze késedelem, elmaradás vagy mulasztás esetén ugyanolyan szaknciók vonatkoznak rá, mint a bevallásra. (Ugye, hogy jó az a könyvelő!)

 

  • az adótartozás megfizetésével rendezhető az adóalanyiság.

Ez azt jelenti, hogy ha az adóhatóság már meghozta a határozatot arról, hogy adótartozás miatt X határidővel megszünteti a KATÁ-s adóalanyiságodat, az egy dolog. Ha azonban a határozat jogerőre emelkedése előtt rendezed a tartozásod, a NAV automatikusan visszavonja a határozatot. Te pedig vígan KATÁ-zhatsz tovább az idők végezetéig – vagy legalábbis amíg tisztességgel fizeted az adód.

 

KATA, a popsztár - tényleg az?

 

KATA – ami változni fog

 

2018. január 1-től lép életbe az a szabály, amely a főállású kisadózó fogalmát pontosítja.

 

Eszerint a nappali tagozatos egyetemista/főiskolás hallgatók is lehetnek vállalkozók, akár KATA alatt is. Ilyenkor azonban nem minősülnek többé főállású vállalkozónak – ami érthető is, hiszen a nappali tagozatos hallgatói jogviszony teljes értékű biztosítotti (TB-biztosítotti) jogviszonynak számít. Nem volt tehát logikus, hogy még egy teljes értékű biztosítotti jogviszont kelljen fenntartani ezeknek a vállalkozóknak.

Mivel ők így már mellékállású vállalkozónak minősülnek januártól, már csak a kisebb összegű tételes adót, a 25.000 Ft-ot kell megfizetniük.

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást! 

🙂 Csilla 🙂 

 

MentésMentés

MentésMentés

Posted on: 2017-09-04, by :

2 thoughts on “KATA, a popsztár – növekszik az adónem a rajongótábora

  1. Nagyon jó cikk, köszi! És mi a helyzet a GYES-en, GYED-en levő anyukákkal? Nekik nem lesz 25000?

    1. Egyelőre a törvény csak a nappali tagozaton hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatókról rendelkezik konkrétan. Más területen az előzőekhez képest nincs változás. 🙁

      A GYES esetében nem is lehet, hiszen az jellege szerint is segély, vagyis nem az a biztosítotti jogviszony, ami megfelelne a követelményeknek. A GYED egy másik tészta, remélhetőleg idővel ott is észre veszik az ellentmondásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .