A vállalkozásindítás lépései 2. rész – a feledik lépés

Vállalkozásindítás = kiszabadítod a szellemet a palackból

A vállalkozásindítás nulladik lépéséről, az ötletről már volt szó két hete. (Igen, a múlt hét kimaradt a szabadságom miatt – amiért a feliratkozóimat kárpótoltam is, mert csakis ők kaptak egy olyan hírlevelet, amelyben egy szuper üzleti modellt írtam le. Ilyet, mármint hogy időnként meglepem a hírlevélolvasóimat egy-egy ilyen exkluzív anyaggal, ezután is fogok csinálni, úgyhogy ha nem akarsz ezekről lemaradni, akkor itt tudod bebiztosítani a helyed. ››› ) Van azonban még valami, ami sokkal inkább előfeltétele a vállalkozásindításnak, semmint a része. Úgyhogy nézzük most meg a vállalkozásindítás feledik, azaz 0,5. lépését.

 

 

A vállalkozásindítás feledik lépése – te

 

Még mielőtt bármit is csinálnál azon kívül, hogy az ötletedet dédelgeted, szétcincálod, kritizálod, és újra összerakod, kivesézed és cizellálod meg felépíted, nem árt, ha a vállalkozásindítás origójában is elidőzöl egy kicsit.

 

Vállalkozásindítás ugyanis egy valami nélkül garantáltan nincs: nélküled.

 

Vagyis az emberi erőforrás nélkül, amelyik a vállalkozás létét fogja biztosítani – még éveken keresztül. És pontosan az a feladatod, hogy néhány év múlva – pontosabban amilyen hamar csak lehet – olyan állapotba juttasd a céged, hogy akár nélküled is képes legyen a fejlődésre, növekedésre, működésre. Tehát ha hosszabb szabadságra mész – akár egy sabbatical yaer-t is tarthatsz -, vagy éppen eladod a céged, az akkor is képes legyen a víg növekedésre. Mert te úgy építetted fel.

 

Szóval hogyan is áll veled a helyzet?

 

A vállalkozásindítás kulcsa: mire vagy képes?

 

Minden értelemben.

 

Egyszer Vida Ágival (tudod, Gazdagmami, ak nem mellesleg két éve megnyerte az Európai Unió vállallkozási díját is) készítettem interjút, és akkor Ági száját elhagyta egy rövid mondat, ami coachként azóta is sokszor eszembe jut:

 

“A vállalkozás egy önismereti út.”

 

Rövid, de üt, mint a péklapát. Mert annyira igaz.

 

Már a vállalkozásindítás pillanatában tisztában kell lenned azzal, hogy ha nem az a célod a vállalkozással, hogy így-úgy megélj belőle, nemcsak magadnak akarsz valami melót csinálni vele, nem kényszervállalkozóként akarsz működni, hanem igenis jól akarsz élni belőle, önmegvalósítani akarsz, és valami olyat hátrahagyni a cégeddel, ami hatással is van a környezetedre, akkor

a vállalkozás egy nagy szembenézés lesz önmagaddal.

 

Vállalkozásindítás – a pillanat, amikor kiszabadítod a szellemet a palackból

 

Vállalkozásindítás = kiszabadítod a szellemet a palackból
fotó: pixabay.com

 

Azzal, hogy vállalkozásindításra adod a fejed, valami olyat veszel a nyakadba, amit eddig még soha (kivéve persze, ha sorozatvállalkozó vagy). Megnyugtatlak, halvány lila segéddunsztod nincs róla, mibe vágtad a fejszéd. (Éppen ezért kell tervezned, hogy legalább a racionális részéről legyen fogalmad – pedig hidd el, nem azzal lesz a nehezebb feladat megküzdeni.)

 

És ez nem azért van így, mert ne készülnél a feladatra, ne rágnád át előre ezerszer is a részleteket. Egyszerűen csak azért, mert ha alkalmazottból, vagy lényegében önfoglalkoztatottból, kényszervállalkozóból leszel igazi, növekedésorientált vállalkozásvezető, akkor olyan szitukkal fogod szembe találni magad, amiktől annak idején sikítva menekültél, vagy még csak elképzelésed sem lehetett róla, hogy ilyen egyáltalán van. Ez utóbbira remek példák tudnak lenni a bürokratikus ügyintézés szürreális csapdahelyzetei, az előbbire pedig az, hogy te magadat reklámozod, kiteszed magad a nagy nyilvánosság elé, blogolsz és/vagy szerepelsz itt-ott.

 

Nagyjából naponta fogsz kilépni a komfortzónádból,

 

minden nap ezer ötleted lesz, ami korábban ebbena volumenben sosem fordult még elő veled, és évente legalább kétszer fogod azt érezni, hogy most azonnal sarokba vágod az egészet, tolsz rá két réteg föld között egy réteg meszet, és otthagyod a francba az egészet.

 

Meg kell tanulnod úgy szelektálni, ahogyan még soha: meg kell tanulnod például a szuper üzleti lehetőségeket is elengedni. Miért? Mert azok nem visznek a célod felé.

 

Hiába látod bennük a fantáziát és a potenciált, hiába tudod, hogy sok pénzt lehetne velük keresni – de ha a te tevékenységed léggömbhámozás (amit mellesleg szeretsz is), akkor ne akarj a jövő héten a szitalyuktömítő gépek gyártásába is beszállni, csak mert az is klassznak tűnik. Ezt majd már csak akkor, ha te leszel a General Electric (GE). Vagy a Samsung Holding.

 

Addig azonban, amíg a szitalyuktömítő gépek gyártása nem visz közelebb azon célodhoz, hogy te legyél a legmenőbb léggömbhámozó Magyarországon, ne akarj a szitalyuktömítésnek még csak a közelébe se menni – akármilyen klassz is a lehetőség és a potenciál, ami benne van.

 

A vállalkozásindítás az a pillanat, amikor szó szerint kiszabadítod a szellemet a palackból. Amikor arra a pályára állsz, hogy ezer váratlan helyzettel, személlyel, reakcióval találkozz, amivel eddig még soha, és lövésed sincs, hogy hogyan kell ezeket kezelni – mégis meg kell oldanod. Csak fogalmad sincs róla, hogy ezen a pályán ezt fogod kapni.

 

A vállalkozásindítás emberi oldalának másik momentuma

 

Nemcsak arról van szó, hogy fel kell készülnöd a váratlanra, és el kell fogadnod, és meg kell oldanod azt. Ez a komfortzónaelhagyás szép jelensége, amit igazi vállalkozóként napjában legalább egyszer, de inkább tízszer meglépsz majd. (Kezdőként sokkal többször, hidd el, ezért is fog olyan hektikusnak tűnni a kezdeti időszak.)

 

Van azonban egy másik készség is, amit soha, sehol máshol a büdös életben nem fogsz megtanulni, csak ha csinálod:

 

a komplex látásmód, a rendszerszemlélet.

 

Tudom, ez gyakori önfényező jellemzés szokott lenni minden önéletrajzban manapság. De ez NEM AZ a rendszerszemlélet, amiről ott írnak a jelentkezők. EZ AZ a rendszerszemlélet, ahol a maga komplexitásában, ha úgy tetszik holisztikus voltában vagy képes a cégedre gondolni.

 

A vállalkozásindítás azzal is jár, hogy létrehozol egy rendszert. Ami vagy káoszos, mert nincsenek benne általad alkotott szabályok, hát működik, ahogyan tud, te meg oltod benne minden nap a tüzeket. Vagy valóban egy transzparens (átlátható), koherens (összefüggő) rendszer. És attól átlátható, hogy az összefüggéseket és a működési szabályokat nagyobb részt te hozod meg. (Hidd el, még így marad éppen elég szabály, amit a törvények, rendeletek és hasonló huncutságok határoznak majd meg.)

 

Próbálj úgy gondolni a vállalkozásodra, mint egy élő, lélegző, növekvő organizmusra! A gyerekedhez képest csak annyi a különbség, hogy a te döntéseidtől (és nem a genetikától) függ, hogy mikor melyik része és merrefelé növekszik. (Ha nem növekszik, sőt zsugorodik, az is a te döntéseiddel – vagy éppen nemdöntéseiddel – függ össze, legfeljebb csak nem látod még az ok-okozati kapcsolatot.)

 

A vállalkozásodban sokkal több mindent meg tudsz szabni, meg tudsz határozni a fejlődéssel kapcsolatosan, mint a gyermekednél – ez azonban nem csökkenti, sőt ha lehet, még növeli a felelősségedet a vállalkozásindítás és a vállalkozásfejlesztés kapcsán. Mikor fejlődjön? Melyik része? Mennyire? Mi kell ehhez? Kitől? Kellenek ehhez alkalmazottak? Van elég likviditásom ahhoz, hogy ki tudjam fizetni a bérüket? Hány ember függ a cégemtől – a beszállítókat, partnereket is beleértve? (Ezért nem értem pl. azokat a cégeket, akik nyugodt szívvel és egy legyintéssel letudják, hogy a körbetartozásos körmagyar játékban ők a kezdő láncszem. Tudják ők, hány ember életével, megélhetésével játszanak?)

 

Vagyis a komplex látásmód együttjár a felelősséggel is.

 

A vállalkozásindítás emberi oldala – a harmadik összetevő

 

Ez pedig nem más, mint a tudás.

 

Nem egyszerűen a szaktudásra gondolok. Ritka az a vállalkozó, aki úgy csap bele a lecsóba, hogy minimális ismerete sincs arról az iparágról, amelyikben a vállalkozását létrehozza.

 

De biztosan láttál már te is számtalan jó szakit, aki rohadt jó volt a saját szakterületén, de a saját vállalkozásával záros határidőn belül, de legkésőbb egy-két éve alatt elbukott. Ennek oka pedig az volt, hogy nem elég a saját szakmájét jól tudnia, művelnie. Egy másik szakmát is meg kellett volna tanulnia ehhez.

 

A vállalkozói szakmát.

 

Merthogy ez is egy szakma, még ha ebben a formában nem is oktatják sehol. (A felsőoktatásbeli vállalkozásfejlesztési szakokat most hagyjuk, az sem igazán ez a kategória, bár kétségtelen, talán ez áll a legközelebb a valós, létező, hús-vér vállalkozóhoz.)

 

Őszintén szólva nem is nagyon hiszem, hogy ezt lehetne oktatni. Mert az adótörvényeket, marketinget, értékesítési technikákat, üzleti terv készítési alapokat meg lehet tanulni, de azt, hogy ki merj állni az emberek elé, idegeneket is meg merj szólítani, hoyg eladj nekik valamit, hogy rendszert építs és tarts fenn, hogy tényleg megvalósítható üzleti tervet írj, amiben érvényesülnek az összefüggések a rendszerelemek között – na, azt sehol nem tanítják. Azt megszokod, így megtanulod, és rutinná válik.

 

Szóval a szakma. De nemcsak az a szakma, amelyikről papírod van. Hanem a vállalkozói szakma is.

 

Pár jótanácsom azért van:

 

 • ami lehet, tanulj meg a saját szakmádról – ha lehet, legyél te a szakmád legjobbja, legalább a környéken!
 • amit lehet, tanulj meg a vállalkozásról – előre is, de menet közben is. Ez is egy szakma, ennek is vannak fogásai, amik tanulhatóak.
 • amit lehet, alkalmazz a gyakorlatban – minden tudás csak annyit ér, amennyit használnak is belőle. No comment.
 • mindent láss holisztikusan – remdszert láss, összefüggésekkel. Modellezd, hogy ha az egyik elemen valamit változtatsz, az milyen következményekkel jár a többi rendszerelemnél.
 • tesztelj – amit csak lehet. Tesztelj, mérj, igazíts ki! Kontrollálj, kérj visszacsatolást, és korrigálj, ha kell!
 • készülj a váratlanra – még a tudás terén is. Minden szakma fénysebességgel változik – ez nem is csoda, a negyedik ipari forradalom zajlik éppen. Aki ezt nem látja és nem követi, az elhullik.

 

Ha mégis úgy érzed, hogy egyedül neked ez nem megy, vagy nem elég gyorsan, akkor három dolgot tehetsz:

 

 1. kitöltöd a vállalkozói intelligencia tesztemet, anelyet teljesen ingyen és bérmentve kaphatsz meg, ha itt kéred ›››
 2. szintén ingyen és bérmentve 24 órán belül szakszerű kiértékelést is kaphatsz, ha elküldöd nekem a kitöltött tesztet erre a címre ›››
 3. ha azonban még a teszt alapján kapott támpontok, fejlesztési területek sem elegendőek az induláshoz, akkor foglalj időpontot egy fejlesztő coachingra itt ››› 

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást!

🙂 Csilla 🙂

 

Fotó: pixabay.com/AmberAvalona

 

Szeretnéd, ha csak úgy az öledbe hullana egy vállalkozásindító alapcsomag? 

 

Vállalkozásindítás alapcsomaggal

 

Akkor itt a nagy alkalom!

Ha szeretnél

 • egy üzleti terv sablont
 • egy vállalkozói intelligencia tesztet
 • és egy árazási checklistát 

csak úgy,

akkor pár kattintással és néhány adatod megadásával kérd itt ›››

 

 

Posted on: 2017-06-23, by :

2 thoughts on “A vállalkozásindítás lépései 2. rész – a feledik lépés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .