Vállalkozás és technológia – üdv a XXI. században!

Vállalkozás és technológia - szép, új világ???

Vállalkozás és technológia: jó, ha mihamarabb megbarátkozik minden vállalkozó ezzel a szókapcsolattal. Valószínűleg nem én leszek az első, aki arra hivatkozik, hogy éppen az ipari forradalom 4.0 közepén ülünk. Nem jön, hanem már rég itt van. És jó lesz felvenni atempót, mert a technológia már nemcsak a mindennapi életet változtatja meg gyökerestül, hanem az üzleti életet is fenekestül forgatja fel. Mit jelent ez a kisvállalkozásoknak? Melót – és rengeteg tanulást, és még több innovációt. Üdv a XXI. században!

 

 

Vállalkozás és technológia – szép, új világ

 

Sok cég nem kevés erőforrást feccöl abba, hogy végigvigye a cégében a digitális átállást.

Aztán nem értik, hogy a nagy beruházás miért nem térül meg.

Nos, azért, mert a digitális átállás nem létezik. Aki digitálisan át akarja állítani a cégét, az nem értette meg a technológiai forradalom lényegét.

A digitalizáció veleje ugyanis az, hogy nem a digitális megoldásokat hajlítjuk a meglévő üzleti modellhez, módszerekhez, hanem fordítva: a digitális lehetőségeket kihasználva építünk új modellt, új módszereket, amelyeket aztán alkalmazunk is.

A digitális megoldásokat lehet hajlítgatni. Kétségtelen tény, hogy a meglévő folyamatokat, modelleket le lehet bennük képezni. De pénzügyesként már itt be kell, hogy kapcsoljon a vészvillogó!

Ha ugyanis túl sok (értsd: aránytalanul sok) erőforrást köt le ez a leképezés, azaz a félreértelmezett digitális átállás, akkor ott valami nem stimmel. Vagy a digitális rendszer alkalmatlan arra, hogy a meglévő folyamatokat, modelleket ráhúzzuk, vagy a modellünk és a folyamataink vannak lemaradva egy brossúrával.

Tökmindegy, melyik áll fenn, gondoljuk végig, hogy mibe fog kerülni két gyakorlatilag összesimíthatatlan  rendszer működtetésének fenntartása! Ha már az alapok ilyen nehézkesen kristályosodnak ki, akkor ezt működtetni sem lesz egyszerű. Márpedig a technológia éppen arról szól, hogy minden olyan egyszerűen használható legyen, hogy egy ötéves is kezelni tudja. (Nem véletlen, hogy egyre több a tabletet kezelő óvodás.)

Vegyük észre, hogy csak maga az internet milyen változásokat hozott a mindennapi életbe – és az üzletibe is. A hétköznapokban életmódot változtattunk, az üzleti életben olyan piaci terek nyíltak meg, amelyek azelőtt sosem léteztek (az online értékesítésre gondolok).

Na, valami ilyesmi előtt állunk a technológiai forradalom révén is.

 

Vállalkozás és technológia – mi várható?

 

Szép is lenne, ha meg lehetne mondani! Mivel kristálygömböm nekem sincs, így inkább csak arra szorítkozom, hogy mi az, ami már most a nyakunkon van – és nem árt felvenni vele a ritmust.

Vállalkozás és technológia – Mesterséges intelligencia a vállalkozásban

 

A vállalkozás és technológia mostanában felkapott szerelemgyereke a mesterséges intelligencia. (Röviden MI. Angol rövidítése AI.) Tudod, ezek azok a szoftverek, amelyek “taníthatóak”, vagyis megadod, hogy milyen vevői-okvasói reakciókat mérjenek, és melyik reakció esetén mi legyen a válaszreakciót produkáljon. A legismertebb ezek közül a Facebook Messenger Chatbot-ja.

 

A kreatív kontroller (köz)beszól:

 

Egyébként szerény szakértői véleményem szerint addig jó nekünk, amíg mi tanítgatjuk ezeket a szoftvereket. Addig van befolyásunk. Viszont már nagyon közeledik a láthatáron az öntanuló MI is.

 

Tudod, ez az, ami a Terminátor című filmben minden konfliktus forrása. Hogy elszabadul. Hogy öntudatra ébred. És őszintén szólva nem hiszem, hogy korunk gyik meghatározó techvállalkozója, Elon Musk a film tanulságai miatt kongatja annyira a vészharangot az MI kapcsán.

 

Én speciel már csak azért is fázom az öntanuló MI-rendszerektől, mert rengeteg ember munkáját fogja feleslegessé tenni. Ez már nem a gépesítés és az automatizálás kora lesz, ami felfelé hajtotta a társadalmi mobilitást. Hiszen az akkor szinte kikényszerítette, hogy az emberek magasabban képzettekké váljanak, mert az alacsony képzettséget igénylo melókat váltották ki. Így ha valaki melót akart magának, akkor tanult.

 

Most azonban ennek is lőttek. Egy japán biztosítótársaság egy komplett részlegét szüntette meg az MI bevezetése miatt. Pedig minden elbocsátott munkatárs nagy szakmai gyakorlattal és minimum egy diplomával rendelkezett. És ilyen egyre több lesz.

 

Az olyan folyamatok, amelyek sztenderdizáltak, erősen szabályozottak, könnyűszerrel állíthatóak át mesterséges intelligencia alapú megoldásokra. Ha pl. könyvelő vagy, akkor elkezdhetsz gondolkodni a hogyan továbbon, mert sacc per kábé 10 éven belül megjönnek az első könyvelő szoftverek, ahol a beállítások elvégzése után szinte minden magától megy.

 

Vállalkozás és technológia – Sztenderdizálás a vállalkozásban

 

Valószínűleg az MI térnyerése fogja felgyorsítani ezt a folyamatot is, hiszen sztenderdek nélkül az MI beállításai nehezen lennének elvégezhetőek.

 

A vállalkozás és technológia kapcsolatának ugyanis a technológia fogja a szabályait meghatározni. (Ez már abból is látszott, hogy a digitalizálás esetén is a modelleket kellett a technológiához igazítani a siker érdekében, és nem fordítva.)

 

Mi ennek az oka?

 

Az adatok. A Big Data.

 

Vállalkozás és technológia - szép, új világ???
fotó: pixabay.com

 

Vagyis az a hihetetlen adatmennyiség, amit birtokolni hatalom, de feldolgozni és levonni belőle a tanulságokat, ezek alapján üzleti döntésket hozni, meg nem egyszerűen hatalom, hanem a hatalmasok között is versenyelőny. Hogy rendet lehessen vágni ennyi adat között elkerülhetetlen a sztenderdizálás.

 

Ez a kényszer egyrészt belső, hiszen a cégedben te is kezelsz adatokat.

 

Másrészt külső. Ugyanis az állam is abba az irányba megy, hogy minél több adatot gyűjtsön az adózóiról és a polgárairól. Ehhez neki is sztenderdek kellenek – csak ő előírhatja azt is, hogy te és a céged hogyan alkalmazkodjatok ezekhez a sztenderdekhez, és hogyan vezessétek be ezeket. Erre ékes példa a NAV-hoz bekötött pénztárgépek esete, illetve a küszöbön álló, szintén a NAV-hoz bekötött online számlázás. Hogy eleget tudj tenni az állami elvárásoknak, egy sor változtatást kellett a vállalkozásodban bevezetned.

 

Vállalkozás és technológia – Új fizetési módszerek

 

Terjed a mobilos és az azonnali fizetés. És ez akkor is hatással van a belső folyamataidra, ha nem is az online térben vállalkozol. Mert a vevők az üzletedben is keresni fogják a mobilos fizetés lehetőséget. Ahogyan a weboldaladon is az azonnali fizetést – hogy ugyanúgy vásárolhassanak, mint egy offline boltban.

 

Talán itt látszik a legjobban, hogy a a vállalkozás és technológia kapcsolatában ezek a mélyreható változások alulróljövőek, fogyasztóvezéreltek. A vásárlók ma már kifejezetten igénylik az olyan megoldásokat, amelyek a szó szerint azonnali fogyasztói kielégülés élményét adják.

 

És erre nincs más eszköz, csak a technológia. Vagyis ha nem akarsz egy szép reggelen arra ébredni, hogy nincsenek vevőid, mert mind átpártolt a technológiai eszközöket alkalmazó konkurenciádhoz, akkor ideje újragondolni a céged működését.

 

Vállalkozás és technológia – hogyan lehet ezt mind használni, bevezetni, alkalmazni?

 

Először is: nem KELL mindet bevezetni, használni és alkalmazni! Csak azokat, amelyek megfelelnek az üzleti szándékaidnak, a célcsoportod igényeinek, az üzleti modellednek, a céged fejlesztési irányainak. De azokat viszont gyorsan és nagyon!

Másodszor: itt is érvényes az elefántevés módszerének legfőbb elve. Falatonként, azaz fokozatosan. Nem kell egyszerre mindennek nekiesni akkor sem, ha minden itt felsorolt trend követését elvárja a piacod. Gondold végig a logikus sorrendet, aztán fogj neki!

Harmadszor: a jó vállalkozó olyan, mint a jó pap. Holtig tanul. Technológiákat is. Sőt. Ma már főleg azt.

 

A kreativ kontroller (köz)beszól:

 

Nemrég merengtem el a vállalkozás és a technológia kapcsán arról, hogy a magyar vállalkozások mennyire lesznek képesek tartani a lépést a világgal. A merengés kiváltója az a Bisnode kutatási eredmény volt, amely szerint a magyar cégek elöregszenek. A magyar vállalkozások 41%-a több, mint 20 éves, és további 39% elmúlt 10 éves. És a cégalapítási kedv, bár növekszik, még messze nem akkora, hogy elérné a megszűnő cégek számát. Ami egy piaci tisztulási folyamat során nem biztos, hogy feltétlenül baj. Gond akkor lesz, ha ez a tendencia tartós marad.

Mert akkor ez azt fogja jelenteni, hogy a magyar vállalkozások többségét még X generációsok vezetik és/vagy tulajdonolják – nekik pedig jelen pillanatban két gondjuk van:

  • az utódlás megoldása – ez a probléma egyre gyakrabban jön velem szembe, tehát ezt már a bőrükön érzik a cégek és a vezetőik

  • a technológiától való idegenkedés – OK, a számítógéphaszbálat már megy, de az is évekbe telt, és sok idősebb vezető számára azóta is nemszeretem nyűg. A technológiai ugrásnál azonban nem lesz ennyi idejük a cégeknek az alkalmazkodásra. Csak ezt a problémát még nem érzik, nem érzékelik – így nem is tudják, hogy ez az ő gondjuk.

 

A gond az, hogy nem nagyon van olyan lehetőség ma Magyarországon, ahol a vállalkozók fel tudnának készülni arra, hogy megugorják ezt a technológiai változást, és a cégüket is képesek legyenek erre fazonírozni. Úgyhogy már kristályosodik a gondolat, hogy ezen segítek. 🙂

Te benne lennél egy ilyen felkészítésben? Mondjuk egy olyanban, ahol a legjobbakat hoznám el neked, hogy tanulhass tőlük.

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást!

🙂 Csilla 🙂

fotó: pixabay.com/MasterTux

 

Szeretnéd, ha csak úgy az öledbe hullana egy vállalkozásindító alapcsomag? 

 

Vállalkozásindítás alapcsomaggal

 

Akkor itt a nagy alkalom!

Ha szeretnél

  • egy üzleti terv sablont
  • egy vállalkozói intelligencia tesztet
  • és egy árazási checklistát 

csak úgy,

akkor pár kattintással és néhány adatod megadásával kérd itt ›››

MentésMentés

MentésMentés

Posted on: 2017-08-09, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A honlap sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Elfogadod ezek használatát? További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezettek a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás