ÁFA-kisokos – tegyünk végre rendet az ÁFA háza táján!

Az ÁFA olyan, mint egy kulcscsomó - nem mindegy, melyik kulcsot választod!

Az ÁFA a leggyakoribb adónk az SZJA mellett. Mindenhol ott van, hiszen ahol csak áru cserél gazdát, ott mindenképpen adókötelezettség keletkezik. (Igen, még akkor is, ha pénz nem mozgott, mert bartereztél.) És ez az adó, ami a legnagyobb pénzügyi terhet jelenti – ismét csak a bér és közterhei mellett – egy vállalkozásnak az adójellegű kötelezettségek közül. Ez az adó azért nagyon huncut dolog, mert bár csak átmeneti tétel minden vállalkozás számára, komoly likviditási gondokat tud okozni. Ezért nem árt észnél lenni – és rendszert kialakítani az ÁFA kezelésére a vállalkozás pénzügyi rendszerében.

 

 

Az ÁFA – nyakunkon ragadt vendég vagy csak átmeneti látogató?

 

Lehet bármelyik – igazából minden attól függ, hogy képesek vagyunk-e egy jól felépített, előre sztenderdizált rendszert felépíteni a kezelésére.

Az ÁFA – mint a neve is mutatja – általános forgalmi adó, ami azt jelenti, hogy

 • általános – vagyis minden szinten megjelenik, mindegy, hogy termelő, nagyker, kisker vagy végfogyasztó vásárol-e (vagyis ebben a láncban háromszor is felszámolják és fizetik meg ezt az adót)
 • forgalmi – az értékesítéshez kötött, vagyis ahol az áru, szolgáltatás tulajdonost vált, az ezzel járó ügyletet terheli
 • adó – vagyis mese nincs, a költségvetésnek (NAV-nak) joga van kivetni, beszedni, neked meg vállalkozóként kötelességed bevallani és befizetni – illetve néhány esetben jogod van visszaigényelni.

Az ÁFA rendszere úgy van kitalálva, hogy a cégek két irányból találkozzanak az adóval: a beszerzéseiknél (költségeiknél) és az értékesítéseiknél (bevételeiknél). A beszerzésekre eső forgalmi adó a levonható adó, az értékesítésekre eső pedig a fizetendő.

Ha a bevallási időszak végén az összesített fizetendő adóból levont levonható adó egyenlege pozitív (azaz a fizetendő adó volt a több), akkor befizetési kötelezettség keletkezik. Ha azonban a levonható adó volt a nagyobb összegű, akkor visszaigényelhető ÁFA keletkezik. Vagyis mindig csak a különbözettel kell kezdeni valamit – előjeltől függően.

 

Az ÁFA két oldalról támad.
Az ÁFA két oldalról támad – a bevételek felől is, de a kiadások oldaláról is.

 

Ez előfordul ugyan, de nem sűrűn. Főleg akkor van rá esély, ha a bejövő ÁFA magasabb adókulcsú, mint a kimenő adó kulcsa.

Ebből is látszik, hogy ez az adó igazából csak átmenő tétel a vállalkozásunkban. Mi érvényesítjük ugyan a számláinkban (illetve velünk szemben érvényesítik a bejövő számláinkban), hiszen mi tudjuk az adott ügyfelt alapján kiszámolni, hogy mennyi az annyi. Ettől függetlenül ez nem a mi pénzünk. Adó. Vagyis az államé. Be is kell vallani, és ha pozitív az egyenleg, akkor be is kell fizetni. Határidőre. (Ez mindig a követő hónap 20-ig kell, hogy megtörténjen.)

Ami miatt ebből mindenféle problémák adódhatnak, az az ÁFA-kötelezettség keletkezésének és az adó beszedésének időpontja közti különbség. Itt el tud szabadulni a pokol…

 

Az ÁFA, ha problémás

 

Az ÁFA akkor tud galibát okozni, ha az időpontok nem stimmelnek. Tudni kell ugyanis, hogy az ÁFA-kötelezettség nem a számla ellenértékének – és ezzel fizetendő adó – számlára beérkezésének időpontjában, és nem is a számla kiállításának időpontjában keletkezik.

Hanem a teljesítés időpontjában.

Vagyis lehet, hogy számlát még nem látott egyik fél sem, mert nincs kiállítva, de az ÁFA-kötelezettség már fennáll, ha a meló el van végezve, ha az áru tulajdonost cserélt. (A törvény szerint legalábbis.) Vagyis mindig arra a hónapra kell bevallani az adót, amikorra a számlán szereplő teljesítés időpontja esett.

Példa: ha megrendelés szerint leszállítottad a kért léggömbhámozó gépsort az ügyfelednek augusztus 31-én, de a számlát szeptember 1-én állítottad ki, akkor ennek az ügyletnek az adótartalmát az augusztusi ÁFA-bevalláshoz kell számítanod, nem a szeptemberihez. Vagyis ennek az ügyletnek az ÁFA-tartalmát szeptember 20-ig be kell vallani és meg kell fizetni a költségvetésnek – hiába áll a számlán szeptemberi fizetési határidő.

Ez azt jelenti, hogy ha nincs kidolgozott rendszered arra, hogyan kezeld az adókötelezettség különböző időpontjaiból adódó eltéréseket, komoly likviditási zavarokba futhatsz bele. Nem egy olyan kisebb-nagyobb vállalkozást láttunk már csődbe menni, mert ennek az adónak a finanszírozása nem volt megoldott.

 

Hogyan lehet áthidalni az ÁFA finanszírozási gondjait?

 

Úgy, hogy odafigyelsz arra, kivel miben állapodsz meg – a teljesítés, a számla kiállítás, illetve a fizetés időpontjáról.

Nem nagy baj, ha ezt végiggondolod, és erre kialakítasz egy neked megfelelő rendszert. Aztán ezeket mint feltételek már beépíted az ajánlatodba is – így már kezdettől dokumentálva van az ügyfél felé is, hogy mi a rendszer. Arról nem is beszélve, hogy ha nem köttök külön szerződést, csak az ajánlat elfogadása történik meg, akkor a Ptk és az ÁFA törvény szerint is a főbb feltételek tekintetében az ajánlat jelenti a szerződést.

És van itt még valami, ami nagyban megkönnyítheti a finanszírozás megoldását.

Egy alszámla a vállalkozói számládhoz kötve. Nem nagy nehézség ilyet nyitni a bankban. Ugyanúgy a hivatalos bankszámládhoz lesz kötve, csak annak egy “leágazása” lesz.

És ez azért lesz jó, mert ide gyűjtheted – tehát a vállalkozás saját pénzétől teljesen külön! – a bejövő adót. Hiszen ez a pénz úgysem a tiéd, hanem az államé! Jobb, ha nem kevered össze a cég saját pénzével.

Ráadásul ennek megvan az az előnye is, hogy ha bármikor bekopog a NAV, hogy ellenőrzés, és márpedig neki most és azonnal kell az adó, akkor simán elő tudod rántani. Bevallás után, minden hónap 20-án pedig innen teljesíted a befizetéseket – vagy ide várod a visszaigényelt összegeket.

Ami 20-a után ezen a számlán marad, az már a tiéd! Ha tetszik, akkor átpakolod a főszámlára, és összefolyatod a cég egyéb pénzeivel. Ha akarod, akkor rajta is hagyhatod – ki tudja, mikor lesz rá szükség, mert a NAV valamit kitalál. Vagyis ez egy kis biztonsági tartalék lehet arra az esetre, ha valami adógond támad.

Ez az alszámlás megoldás már csak azért sem elvetemült ötlet, mert Olaszországban már két éve így kezelik eezt az adót, a lengyelek az idén vezetik be ezt a módszert, Romániában pedig jövő év január 1-től lesz kötelező. Megosztott ÁFA-nak nevezik – és szerintem közeledik a nap, amikor nálunk is bevezetik. A lehetőségekről írtam egy Facebook-posztot is, ami jövő héten jelenik majd meg.

 

Az ÁFA kulcscsomója – melyiket válaszd?

 

Az ÁFA olyan, mint egy kulcscsomó - nem mindegy, melyik kulcsot választod!
Az ÁFA olyan, mint egy kulcscsomó – nem mindegy, melyik kulcsot választod! – fotó: pixabay.com

 

Az adó mértéke változó. Sok mindentől függ, hogy éppen milyen mérték szerint kell ÁFA-t fizetned.

Lehet, hogy nem is kell. Vagy azért, mert egy, a törvény által kedvezményezett tevékenységet folytatsz (tárgyi adómentesség – mint pl. a postai szolgáltatások), vagy azért, mert az törvény veled, mint a törvény alanyával tesz kivételt (alanyi adómentesség – mint pl. az évi 8 milliós árbevételt el nem érő vállalkozások esetén). Ilyenkor a számládon a nettó ár a bruttó is, és nem 0%-os az adómérték, hanem külön fel kell tüntetned az ÁFA mértéke rovatban, hogy TM (tárgyi adómentes), vagy AM (alanyi adómentes) vagy-e.

 

A kreativ kontroller (köz)beszól: 

 

Az, hogy bármilyen ok miatt adómentes vagy, csak annyit jelent, hogy te nem számítasz fel ÁFA-t a számláidban – így nem kell a költségvetés felé bevallással és -fizetéssel bajlódnod. Azt viszont messze nem jelenti, hogy ne kellene ezt az adót fizetned – a beszerzéseid során! A neked kiállított számlákban bizony meg kell fizetned az ÁFA-t – és ráadásul nem is igényelheted vissza, hiszen nincs semmi, amiből levonhatnád. 

 

Ezeken kívül létezik még 5%-os, 18%-os, illetve 27%-os ÁFA. A 27%-os az általános, tehát arra nem találni kitételt, hogy mely tevékenységek, adóalanyok tartoznak ez alá a kulcs alá. Alapból mindenki – hacsak a törvény nem fogalmazott meg valamilyen kivételt.

Na, ezeket a kivételeket, akár alanyi vagy tárgyi mentességre, akár az 5 vagy a 18%-os kulcs alkalmazására vonatkozóan itt találod meg a NAV oldalán. ››› (Ez a 2017. január 1-től érvényes besorolást tartalmazó, a NAV által hivatalosan is kibocsátott pdf-dokumentum. Lehet, hogy jövő januártól megint változik majd valami. Ha lesz ilyen, akkor azt itt fogod megtalálni.)

Azt, hogy neked akár a tevékenységed, akár az adóalanyiságod okán milyen adókulcs van előírva, pontosan tartsd be! Vannak ugyan bizonyos esetekben választási lehetőségeid (mint például az alanyi adómentesség esetén, hiszen az nem előírás, hanem csak választható!), de ezek meglehetősen korlátozottak. Ha csak egy kicsit is bizonytalan vagy, fordulj haladéktalanul könyvelődhöz, adótanácsadódhoz! A NAV ugyanis előszeretettel büntet egyenesen adócsalásért, ha valamit nem talál rendben ezen a téren – hiába volt csak tévedés az egész.

 

Az ÁFA-analitika

 

Az adó bevallásának alapja a jól vezetett ÁFA-analitika. (Ha nem tudod, mi az analitika, akkor olvasd el ezt a korábbi cikkemet!) Ez az a nyilvántartás, amelybe tételesen bekerül minden kimenő és bejövő számla főbb tartalma – és persze az ide-oda mozgó adóösszegek.

Jó esetben az ÁFA-analitikád tartalma így néz ki:

 • számla sorszáma
 • számla kiállítója
 • számla szerinti teljesítés időpontja
 • számla nettó értéke
 • számlában szereplő ÁFA-kulcs
 • számla ÁFA-tartalma
 • számla bruttó összege
 • összegző rovatok az oszlopok alatt (vagyis az összes nettó érték, az összes ÁFA-tartalom, az öszes bruttó érték mindenképpen meg kell, hogy legyen)

 

A kreativ kontroller segít: 

 

Ha nincs ötleted és egyelőre segítséged sem, hogyan kezdj neki a forgalmi adó követésének, rögzítésének, akkor töltsd le az én változatomat innen. ›››

Csak két kérésem van:

 1. a halványsárgával színezett cellákba ne írj semmit, mert azokban képletek vannak, vagyis azok alapján, amiket a fehéren hagyott cellákba írtál, magától számol az Excel
 2. az adókulcsokat felülírhatod, de abban a tizedestört formában írd be a táblázatba, ahogyan a mintában látod. 

Köszi szépen, és használd egészséggel – no meg a könyvelőd örömére!

 

Mindezt külön(!) a kimenő, és külön a bejövő ÁFA kapcsán el kell készíteni. (Lehetne ugyan úgy is, hogy “egybe ereszted” a kimenő és a bejövő adót is, csak az előjelekkel operálsz, hiszen a saját analitikus nyilvántartásaid tartalmát úgy állítod össze magadnak, ahogyan te akarod. Azonban az átláthatóság kedvéért – és hogy a könyvelőd is gyorsabban tudjon dolgozni belőle – jobb a békesség alapon célszerűbb a külön nyilvántartás.

 

A kreativ kontroller (köz)beszól: 

 

Könnyen előfordulhat, hogy egyazon számlán többféle ÁFA-kulcs is szerepel. Ilyenkor tételenként érdemes megbontani a számla tartalmát, és a különböző kulcsok alá tartozó tételeket külön bevezetni a nyilvántartásba – ugyanazon számlaszám alatt. Persze ezt is jobb, ha előtte átbeszéled a könyvelővel. 

 

Ezt elkészítheted papír alapon is, ha nagyon muszáj, de jobb, ha mégsem. Bár éppen most láttam egy ilyet egy könyvelő csoportban is – egy könyvelőtől… Amit ezért a kollégáitól kapott…!!!

 

Az ÁFA nyilvántartása így nem jó.
ÁFA-analitika, ahogyan nem kellene – fotó: Facebook

 

Nem az a baj vele, hogy kézzel íródott, bár a XXI. században vannak már ennél szebb, gyorsabb, hatékonyabb módok is. Hanem az, hogy követhetetlen. Könyvelő legyen a talpán, aki ezt kibogozza, hogy ki kivel van, mi hová tartozik – és egyáltalán hogyan jött ki a végén a bevallandó összeg… Szóval, ha lehet, így ne!

 

Akkor most hogyan legyen jó az ÁFA? 

 

Ezért nagyon fontos, hogy:

 

 • legyen rendszered az adó finanszírozására
 • ezt érvényesítsd mindenhol – az árajánlattól kezdve a szerződésekig bezárólag
 • vezess róla nyilvántartást – ez nem feltétlenül a könyvelőd dolga! Már csak azért sem, mert így azonnali információd lesz az adó aktuális állásáról neked is – nem pedig csak akkor, amikor a könyvelőd 20 nappal később lekönyveli. Ráadásul ha akarsz hálás könyvelőt, akkor is jobb, ha te csinálod – és neki már csak a kész nyilvántartásból kell dolgoznia.
 • mielőtt vállalkozásba kezdesz, mindenképpen konzultálj könyvelővel erről az adóról – arról, hogy milyen kulcssal kell majd adóznod, vagy egyáltalán be kell-e jelentkezned az ÁFA-körbe stb.

 

Vagyis az ÁFA közel sem kizárólag a könyvelő gondja! Neked is legalább ennyi dolgod van vele, ha jót akarsz a cégednek.

 

Csengő kasszát és sikeres vállakozást! 

🙂 Csilla 🙂 

 

 

Fotó: pixabay.com – weinstock

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Posted on: 2017-09-13, by :

11 thoughts on “ÁFA-kisokos – tegyünk végre rendet az ÁFA háza táján!

 1. 2019. 07.03-án kiállított ( kimenő ) számla fizetési határideje 2019.07.10. Teljesítés dátuma viszont 2019.06.29. Mivel a számla késve került a könyvelőhöz, Ő csak a 3. negyedévi áfa bevallásba tette bele. Kérdésem, kell-e ezt önellenőrizni, a könyvelő szerint nem.

  1. Kedves Ágnes,

   nyugodj meg, a könyvelőd nem vezet félre. 🙂

   Az önellenőrzés a törvény szerint az adózónak joga, de nem kötelessége önadózóként az elévülési időn belül. Márpedig Te önadózó vagy (Magad, pontosabban a könyvelőd állapítja meg, vallja be és szükség esetén fizeti be az adófizetési kötelezettségedet, illetve a visszaigényelhető adódat), és ebben az esetben az elévülési időből nem szaladtatok ki. Az adó megállapításához való jog ugyanis annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az adóról bevallást, adatbejelentést, bejelentést kellett volna tenni, illetve bevallás, adatbejelentés, bejelentés hiányában az adót meg kellett volna fizetni.

   Vagyis minden rendben, a könyvelőd jól mondta és csinálta a dolgot. 🙂

 2. Kedves Csilla!

  Érdeklődni szeretnék hogy létezik e olyan, hogy a visszaigényelt Áfá-t megadóztatják?

  Előre is köszönöm gyors válaszát!

  Köszönettel

  Judit Eszter

  1. Kedves Judit Eszter!

   A visszaigényelt ÁFA nem jövedelem, így nem is számít adóalapnak – hiszen ez visszatérítésnek számít. SZJA-, TAO-, KIVA-alapba nem szokás beleszámítani. Legalábbis alapból.

   Mindenesetre jó lenne ismerni a konkrét eset részleteit, mert ez kevés információ – de alapelvként elmondható, hogy az adóvisszatérítés nem jövedelem. Milyen adóval akarta sújtani az visszaigényelt ÁFÁ-t a hatóság? Melyik hatóság? Milyen jogcímen?

   Nagyjából ezer kérdésem lenne.

 3. Kedves Csilla!

  Nem tudsz olyan ÁFA analitika programot ami teljesíti a 2020 július 1-től érvényben
  lévő kötelezettségeket. Vagyis kitölti az ÁFA bevallást az M-es lapokkal együtt.
  Külön működik a könyveléstől teljesen.

  Előre is köszönöm ha segítesz! Üdvözlettel: Kata

  1. Kedves Kata!

   Meglepő volt a kérdésed, hiszen az ÁFA-analitikát ritkán szokta maga kezelni a vállalkozó, illetve bevallani is. Ezzel alapból a könyvelő foglalkozik (az a dolga), és a könyvelőprogramok egy része már most tudja, a 2020. július 1-vel bevezetendő változások miatt pedig mindegyik könyvelőprogramot fel is kell készíteni erre szoftveresen.

   Ha mégis ragaszkodsz ahhoz, hogy Te Magad csináld ezt, és ne a könyvelő, akkor ezt nem ajánlom. Lehetnek olyan trükkös esetek az ÁFA kapcsán, ami mélyebb szaktudást igényel.

   Ha az a probléma, hogy eddig számlatömbből számláztál papíralapon, vagyis nincs számlázóprogramod, ami automatikusan kötegelten küldi a számlainformációkat, akkor is az a megoldás, hogy állj át. Nem kötelez ugyan erre a törvény, de a törvényalkotó határozott szándéka, hogy erre tereljen minden vállalkozást – többek között azért is, hogy a NAV ellenőrizni tudjon már a számlakibocsátás pillanatában. Vagyis bár elő nem írhatja a számlakiállítás módját, mert ez ütközne az uniós irányelvekkel, de olyan helyzetet teremthet, amiben más megoldás úgysem lesz, ha be akarod tartani a törvényt. Márpedig adóügyben nem jelent jót az álmoskönyvek szerint sem ujjat húzni a hatósággal, amelyik kíméletlenül be is fogja tartatni a törvényt.

   A számlázóprogramok közül nagyon sok biztosít kisebb számlaforgalom mellett ingyenesen is korrekt szolgáltatást.

   Én mindenképpen javasolnék Neked egy konzultációt egy jó könyvelővel, hogy kicsit átlásd a helyzetet és a lehetséges megoldásokat.

   Őszintén szólva én is tippeltem a kérdésed alapján, hogy mire is gondolhatsz, ezért is adtam többféle választ. De remélem, tudtam segíteni.

   1. Kedves Csilla! Köszönöm szépen a válaszodat!
    Én is könyvelő vagyok és az gondom, hogy a legtöbb programhoz olyan nagy
    mennyiségű adatot kell kitölteni, hogy nem férünk bele az időbe.
    5 és 20. között minden számláról minden adatot kontírozva kellene feldolgozni. Ezért gondolkoztunk egy egyszerű áfa analitikát készítő programon ahol csak a bevalláshoz szükséges adatokat kell felvinni.
    De nagyon úgy néz ki hogy ilyen nincs. Köszönöm mégegyszer a válaszodat:
    Kata

    1. Köszönöm szépen, így már érthetőbb a szitu és a kérdésed is. 🙂

     Lehet, hogy Neked nem az analitika lenne az “időnyerés” kulcsa, hanem a kontírozás meggyorsítása. Nem tudom, hallottál-e már a Billcity nevű programról, ami jól összeköthető a legelterjedtebb könyvelő programokkal – és digitálisan beolvasva lehet bevinni vele a könyvelő programba a könyvelendő számlákat. A rendszer “öntanuló”, vagyis képes kép alapján már többféle elrendezésű számlán is értelmezni, hogy mi a megnevezés rovat, mi az ÁFA, ÁFA-kulcs, nettó összeg, bruttó összeg stb. és ezek alapján kontírozási javaslatot készít. Persze az elején kicsit tanítani kell a rendszert (megcsinálni az alapbeállításokat), de utána a könyvelőktől mind olyan visszajelzéseket hallottam még csak, hogy napokkal rövidíti le bevallási időszakban a munkát.

     Szerintem nézd meg azt, és csatlakozz a könyvelői fejlesztői csoporthoz a FB-on! 🙂 (Nincs benne üzleti érdekeltségem.)

     Üdv:

     🙂 Csilla 🙂

 4. Kedves Csilla,
  Most induló vállalkozásnál, pl 06 hóban eszközöket vásárolt a cég de bevétele vagyis kiállított számlája nincs vagy nagyon kevés. Ezekből a költségekből származó áfát a következő hónap 07 hóban kiállított (bevételi) számlák áfa tartalmából le lehet valamilyen módon vonni?

  1. Kedves Roxána!

   Azért vagyok kissé bizonytalan a válasszal, mert ha Ön havi áfa-bevalló, akkor remélhetőleg van könyvelője is. (Ha esetleg még sincs, akkor kérem, gyorsan kerítsen egyet!)

   Alapesetben az áfa-bevallásban szerepeltetni kell a bejövő számlák levonható áfa-tartalmát, és ezt kell szembeállítani a kimenő számlák fizetendő áfa-tartalmával. Az Ön esetében értelemszerűen a levonható áfa-tartalom magasabb lesz, mint a fizetendő – vagyis a szembeállítás utáni egyenleg azt fogja mutatni, hogy visszaigényelhető áfa keletkezik. Ezt a bevallásban így, azaz visszaigényelhető áfa-ként kell megjeleníteni. A bevallásban lehet azt is jelölni, hogy ezt a visszaigényelhető összeget valóban a számlára kérjük-e visszautalni, vagy kérjük, hogy a következő havi bevallásban kérjük figyelembe venni – azaz van arra is mód, hogy amikor már meglódulnak az eladások, és vele megnő a kimenő számlák száma, benne a befizetendő áfa tartalma, akkor állítsuk szembe vele a visszaigényelhető összeget, így a később időszakban tudjuk csökkenteni a befizetendő áfa összegét.

   Remélem, tudtam segíteni. Ennek ellenére a legfontosabb javaslatom az, hogy bízzon meg egy könyvelőt, aki rendszeresen kezeli az áfa bevallását és megfizetését is, mert nagyon könnyen el lehet vele keveredni nem megfelelő nyilvántartás mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .