Barter – hogyan csináld jól és hogyan ne csináld semmiképp?

A barter mint üzleti együttműködési konstrukció lehet szuper dolog is, de válhat rémálommá is. A rámlom elkerülhető - mutatom, hogyan tedd meg ehhez az első lépéseket!

A barter szuper dolog, sokszor előkerül vállalkozói csoportokban. Valamiért azonban erre is vonatkozik az a megfigyelésem, hogy a kezdeményező többnyire azért szeretne barterezni, mert nincs pénze megvenni azt a cuccot, ami pedig nagyon kéne neki. Sokak számára a barter csak egy ingyenlehetőség – és ezzel nagyon el is tudják baltázni az egész együtműködést. Pedig a barterezés jó dolog – ha jól csinálják. Úgyhogy most megmutatom, hogyan fogj neki!

 

 

Barter – nem az, aminek látszik!

 

A kreatív kontroller (köz)beszól: 

 

A barter az barter. Nem bartell, meg barker. Uff. 

 

A barter egy együttműködés.

 

A barter mint üzleti együttműködési konstrukció lehet szuper dolog is, de válhat rémálommá is. A rámlom elkerülhető - mutatom, hogyan tedd meg ehhez az első lépéseket!
A barter mint üzleti együttműködési konstrukció lehet szuper dolog is, de válhat rémálommá is. A rámlom elkerülhető – mutatom, hogyan tedd meg ehhez az első lépéseket!

 

Ezzel a mondattal pedig máris elérkeztünk az első ponthoz, ahol a barterezők elcsúszhatnak. Valamilyen oknál fogva ugyanis – főleg a barterezéssel még csak most barátkozók – úgy tekintenek erre a konstrukcióra, mintha ingyen juthatnának hozzá valamihez. (Ez főleg a kezdő vállalkozók “betegsége”.)

 

A barter ugyanis egy olyan ügylet, amelyben ugyan csak minimálisan mozog pénz (tehát már nem igaz, hogy ez egy pénz nélküli ügylet! – erre később még visszatérünk), de attól még az értékek nagyon is! Ahogyan az árképzés esetén is komoly gubanc sok vállalkozónál, hogy a saját munkáját nem kalkulálja bele az árba, a barternél is hajlamosak rá jónéhányan, hogy elfelejtsék: az ő viszonzásként adott szolgáltatásuknak, terméküknek is ára van. Vagyis messze nem ingyen jutnak a partner kínálatához.

 

Ez a fajta megközelítés, miszerint a barterügylet “ingyenes”, már csak azért is veszélyes, mert páran úgy is értékelik az ellentételezést, mint amihez ingyen férhetnek hozzá. Vagyis a partner cucca jó lenne, ha lenne, de mivel úgyis ingyen jutunk hozzá, hát elég, ha cserébe valamit “lökünk” neki. (Ebben kísértetiesen hasonlít megfigyeléseim szerint a szintén sokak által rosszul értelmezett, és ezért rosszul is alkalmazott sikerdíjas megbízáshoz.)

 

Ez az a pont, ahol a barter garantáltan kudarcra és keserű csalódásra van ítélve. Mindkét fél részéről.

 

Mint mondtam, a barter együttműködés. Ez a konstrukció pedig csak akkor működtethető együtt másokkal, közösen, ha az alapelve

 

a kölcsönösség és az összemérhetőség. 

 

A barter alapelvei – kölcsönösség 

 

A kölcsönösség azt jelenti, hogy mint minden szerződéses viszonyban, a barterügyletben is mindkét fél kiszoláglja a másikat. Csak most nem az van, hogy az egyik fél áruval/szolgáltatással szolgálja ki a másikat, a másik meg pénzzel az egyiket. Hanem arról, hogy mindkét fél a maga árujával/szolgáltatásával szolgálja ki a másikat.

 

Ugyanolyan pontosan, ahogyan egy átlagvevőjével is tenné. Azaz pontosan időben, mennyiségben, minőségben, egyéb feltételekben. Akkor lesz mindkét fél elégedett azzal, amit kapott.

 

A kreatív kontroller (köz)beszól: 

 

Igen, jól látod, feltételekről írtam. Azaz a barter egy olyan együttműködésen alapuló megállapodás két fél között, mint egy szerződéses viszony. Ez az oka annak, hogy nem is árt, ha valóban létezik egy barterszerződés vagy írásos bartermegállapodás, amiben ezek a feltételek pontosan le vannak fektetve, és a kölcsönös elfogadottság igazolására alá is van írva. 

 

Ez különösen körbarterben fontos, amiről most elég annyit tudni, hogy kettőnél több fél között köttetik a bartermegállapodás. Ilyenkor tényleg fontos az írásbeliség, különben könnyű elveszíteni a fonalat. 

 

A barter alapelvei – az összemérhetőség

 

Mármint a kölcsönösen tett ajánlatok összemérhetősége. Értékben.

 

Na, ezzel el is érkeztünk a barter pénzügyi részéhez. Ahhoz a ponthoz, hogy megéri-e barterezni.

 

Azt kell mondanom, hogy barterezni semmivel sem rosszabb, mint pénzért kereskedni. Csak ésszel kell csinálni – nameg törvényesen. Azt ugyanis kevesen tudják, hogy a barterügyletben bizony előfordulhat, hogy pénz is mozog. Ez a pénz pedig nem más, mint az áfa összege.

 

Az áfatörvény vonatkozó előírásai szerint ugyanis a barter ugyanúgy kereskedelmi ügylet (és tényleg az), mint amikor pénz fejében cserél tulajdonjogot az áru (legyen az termék vagy szolgáltatás). Éppen ezért vonatkoznak rá az áfa szabályai.

 

Ez a következőket jelenti:

 

  • a barterügyletről számlát kell kiállítani
  • a fizetési módnál kell feltüntetni, hogy ez barter
  • a számlán értékek, árak fognak szerepelni – vagyis ez bevételnek fog számítani a könyvelésedben, ezért
  • az ügylet tárgyát képező áru áfáját meg kell fizetni.

 

Namármost, ha az ügyletet jól bonyolítjátok, akkor a cserében résztvevő áruk egyenértékűek. Vagyis elvileg a barterező felek ugyanakkora áfaértéket szerepeltetnek a számláikon – így az egyik termék áfáját bevallják, a másikat levonják, és nullára jön ki áfa szempontból is a biznisz.

 

És akkor most gondolkodjunk egy kicsit! Mindez csak abban az esetben lesz igaz, ha mindkét fél és mindkét áru ugyanazon áfakulcs alá esik. Mert ha az egyik fél alanyi mentes – és így nem is szerepeltethet áfát a számláján -, a másik pedig 27%-os áfával állítja ki a számláját, mert neki azzal kell, akkor a másik félnek be kell fizetnie a 27% áfát, amit az egyiktől be kell hajtania. Vagyis az alanyi adómentes fél megfizeti az áfát az ügylet után, a másik pedig nem.

 

Igazából ezzel sincs semmi gond, csak tudjatok róla – és számoljatok vele, amikor barterbe vágjátok a fejszéteket.

 

A barter egy vállalkozói szubkultúra

 

Ez a barter még alakul... - Barterliga, Magyarország első barterkultúra közössége
Ez még alakul… – Barterliga, Magyarország első barterkultúra közössége

 

Én legalábbis a tapasztalataim alapján szilárdan hiszem, hogy a bartert lehet jól csinálni, hogy az mindkét (vagy még több) résztvevő számára is előnyös legyen. Erre azonban meg kell érni. Kell egy hozzáállás és szabálykövetés – kicsit talán több szabályt is kell követni, mint amit egy normál biznisznél amúgy is kellene.

 

Kicsit olyan ez, mint a gentlemen’s club. Akárki nem lehet tag ott sem, csak az, aki tisztességesen fizeti a tagdíjat, és betartja a klub szabályait.

 

Így fog működni a Barterliga klub is, ami már készülődik. Egy olyan barterplatform lesz (egyelőre a Facebookon), amely az ország első barterkultúra közössége lesz. A csoport már létezik, de még nem nyitotta meg kapuit.  Ide ugyanis két feltétellel lehet bekerülni:

 

  1. egy tag meghívására ÉS
  2. tagdíj fizetése ellenében

 

Ez utóbbiért cserébe nemcsak a tagság jár, hanem kedvezményes hozzáférés több más szolgáltatáshoz is, például online kurzushoz, meetup-okhoz stb.

 

Kis türemem, nemsokára minden részlet kiderül.

 

Addig is jó barterezést, csengő kasszát és sikeres vállalkozást! 

 

🙂 Csilla 🙂 

MentésMentés

MentésMentésMentésMentésMentésMentés

MentésMentés

Posted on: 2018-02-26, by :

1 thought on “Barter – hogyan csináld jól és hogyan ne csináld semmiképp?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .