Vállalkozni szexi – de mi a jó fenét jelent ez a te cégednek?

Vállalkozni szexi - mondja sok szupervállalkozó. Csak valamit mindig kihagynak...

Vállalkozni szexi – OK, ezt mondhatja bárki. Sok ismert vállalkozó meg is teszi. Elmesélik, milyen jó a vállalkozás szabadsága, meg hogy azt csinálsz és akkor, ami meg amikor neked tetszik. És csináld te is így, ahogyan ők, mert az az igazi. Van azonban egy valami, amit ezek a guruk gyakorlatilag mindnyájan elfelejtenek: hogy ennek nagy része csak a mesében igaz. Mert valami kimaradt. Mivel nekem elegem van a bullshitgenerátorból dobált vállalkozói életre vonatkozó bölcsességekből és tuti tippekből, ezért nagy dologra szántam el magam…

 

 

Vállalkozni szexi – de nem így

 

Vállalkozni szexi - naná, hogy az, ha valaki erről órákat képes lenne beszélni, akkor az én vagyok. De nem így, ahogyan ezerféle csatornán dől ránk napjában a mindenféle szupervállalkozóktól. Click To Tweet

 

Ha ezen az alapvetésen túl tudunk lendülni, akkor mutatom, hogy mi is az én problémám.

 

Elsősorban is az, hogy a mai magyar tanácsadói piacon jelen lévő guruk közül csak nagyítóval lehet olyat találni, aki a vállalkozói létet képes lenne a helyén kezelni és értelmezni. Mutatnak belőle valami csilivilit, ami jól kommunikálható a közösségiken, aztán jól otthagyják vele a népet, hadd irigykedjen. Mint például ez itt – és ez speciel az én fotóm, ma lőttem, mert éppen itt írom a cikket:

 

A "Vállalkozni szexi" nem azt jelenti, hogy bármit megtehetek, amit csak akarok. Ez egy hamis ígéret, egy illúzió - nem is tudják megragadni a vállalkozók.
A “Vállalkozni szexi” nem azt jelenti, hogy bármit megtehetek, amit csak akarok. Ez egy hamis ígéret, egy illúzió – nem is tudják megragadni a vállalkozók.

 

Ez is része lehet a vállalkozni szexi feelingnek – de erősen csak a felszíne. Az, hogy hogyan jut el idáig az ember fia/lánya, arról csak addig szól a fáma, hogy dolgozz keményen. Na most akkor mégis, ki a szexi módon vállalkozó? Aki habzsi-dőzsizik, vagy aki keményen dolgozik?

 

Vállalkozni szexi – ahol alapvetően félresikerült a történet

 

Az a vállalkozói szabadság körüli őrület.

 

Akik ebből példát akarnak mutatni, egymásnak és maguknak is tökéletesen ellentmondó mondatokat képesek kiejteni a szájukon, és kifolyni a billenytűzetükről. (Lásd fentebb.) Csak a lényeg marad ki.

 

Pedig gyanítom, hogy azok a kaliberű vállalkozók, akik erről osztják az észt kérve-kéretlenül, és még “rendszert” is építettek köré, pontosan tudják, hogy amit állítanak, az hamis. (Tudom, súlyos állítás, de lesz ilyen még több is.)

 

Visszatérve a vállalkozni szexi és a vállalkozói szabadság sztorijához… azért sülnek ki a neuronjaim emiatt, mert a vállalkozás szabadsága nem azt jelenti, hogy azt csinálok és akkor, amit és amikor nekem tetszik. A frászt. Hogyan vezethetném úgy a vállalkozásomat, hogy azzal vezetőként csak heti 1-2 órát foglalkozom, mert mindent automatizáltam, a munkatársaimat kiképeztem, és minden megy a maga útján? Megtehetem, de hogy ha stabil, jó alapokon áll is a cégem, pár éven belül megrogy, az is biztos.

 

A vállalkozásvezetés olyan, mint a közmondás: gazda szeme hízlalja a jószágot. Legalább információ és ellenőrzés szintjén benne kell lennem a vállalkozásomban, különben előbb-utóbb az asztalon fognak táncolni az egerek. És nem biztos, hogy az amúgy esetleg végsőkig lojálisan kitartó kollégákra kell itt gondolni, hanem elkanászodhatnak a beszállítók, támadhatnak a NAV-ellenőrök (akár rendszeresen is), és még az UFO-k is leszállhatnak.

 

Vállalkozni szexi - mondja sok szupervállalkozó. Csak valamit mindig kihagynak...
Vállalkozni szexi – mondja sok szupervállalkozó. Csak valamit mindig kihagynak…

 

Kedvencem az a hetven körüli skót úriember, akinek családi vállalkozásként alapított whisky-gyára van – szép, nagy piacokkal, világméretű kereskedelemmel. Az úr egyébként itt él Magyarországon, mert a felesége magyar. Ha valaki megtehetné, hogy hátradől, és egész évben csak utazgat, amúgy meg nem foglalkozik semmivel, vigyék a céget a jól kiválogatott menedzserei, az ő. De nem teszi.

 

Miért? Mert ő a tulajdonos. Aki a stratéga a cégben. Aki meghatározza, merre menjen a vállalkozás. Ezért minden áldott nap egy-két órát tölt azzal, hogy a beérkező riportokat, jelentéseket elemezze, kiértékelje, és összevesse a kitűzött stratégiával. Ha valami nem stimmel, akkor korrigál, és erre utasítást ad, feladatokat oszt ki, tárgyal stb. Ő tartja a kormányrudat a kezében.

 

Ezen kívül a havi egyszeri igazgatótanácsi ülésre mindig Skóciába utazik, mert neki ott kell lennie. Meg elmegy azokra az eseményekre, ahol elnök-tulajdonosként ott kell lennie. És ő tárgyal azokkal, akikkel elnök-tulajdonosként neki kell. (Természetesen alapos felkészülés után.)

 

Nyugodt élete van, nem hajtja magát túl. De a vállalkozása van annyira fontos neki, hogy napi egy-két óránál többet áldozzon rá, és rajta tartsa a szemét.

 

Vagyis

 

a vállalkozó szabadsága nem abban áll, hogy bármit és bármikor megtehet, amit csak kedve tart. Hanem abban, hogy eldöntheti, milyen életet akar élni, és abban mihez lenne kedve, és ennek érdekében hajlandó szisztematikusan átalakítani… Click To Tweet

 

Elméláztam, mi történne, ha a guruk kiállnának a követőik elé, és elmondanák, hogy a

 

vállalkozói szabadságot szabályok szerint játsszák. Click To Tweet

 

Vállalkozni szexi – és még ez sem tetszik

 

Nagyjából ezer ilyen, egyébként ezer sebből vérző példát lehetne felmelegetni. Kezdve azzal, hogy rendszeresen sportolj, mert egy igazi, stramm vállalkozónak az mindenképpen kell. Ehhez képest elhallgatom a büszke, öntömjénező dicshimnuszokat, hogy végigtoltuk a napot, dolgoztunk, mint állat, ügyfelünk volt közben ezer, és egy ilyen fárasztó nap után milyen jólesik mozogni. Ja, este fél 10-kor.

 

Hát, nem. Én is szeretek mozogni (tudom, rajtam nem látszik, pedig igen). De nem akkor, amikor amúgy is az összeesés előtt állok 10 perccel. (Meg nem akkor szeretem a Margit-szigeten róni a futóköröket, amikor dolgom lenne a cégben… – ez meg a másik véglet.) Hedonista vagyok, nem mazochista. Vagyis nem vagyok hajlandó szenvedni, csak ha annak van egy élvezhető következménye. Tartósan. Az éjszakai edzés egy hullára fárasztó nap után pont nem tartozik ezek közé. Az igen, hogy koradélután, ebéd után elmegyek a hegyre az erdőbe madárcsicsergést hallgatni. (Talabos Viki kolléganőm sem véletlenül mássza meg mindig a Kőhegyet.)

 

A másik része ennek a “vállalkozni szexi” című történetnek, amitől háromnapos hideg lábrázást tudok kapni, amikor azt mondják a guruk, hogy eköré az eszme köré ők közösséget építenek. Mert az jó. Mert ott majd mindenki támogatja a másikat, és az aztán az aztán!

 

Ehelyett az van, hogy a guruk összegyűjtenek a csomó embert, egymás támogatása annyiban kimerül, hogy virtuálisan megsimizzük egymás buksiját, hogy te szegény, vagy hajrá (a probléma természetétől függően), egyébkétn meg ha tanács kell, akkor legtöbbször vak vezet világtalant. Ezen kívül ott a guru, aki mond valami tanácsnak látszót, ami szakmailag akár helyes is lehet, csak éppen ott van mindig az, hogy gyere el tanácsadásra, vedd meg a könyvem, az anyagom, a várost, és akkor megoldjuk…

 

 

Aha, közösség. Nem, ez nem közösségépítés. Ez vevőkörépítés. Szerintem ordítóan nagy a különbség.

 

Vállalkozni szexi – ami nagyon-nagyon kimaradt, de már nem is annyira

 

Ehhez képest itt állok a tenger mellett, és éppen ezért nem vagyok hajlandó magam felhúzni ezen az álszent jelenségen.

 

Hanem eldöntöttem, hogy a #vállalkozniszexi rövidke kis szókapcsolatot megtöltöm valós tartalommal. Én. Meg még sokan mások, akik már igent mondtak, hogy ebben segítenek nekem.

 

Akik már tuti, hogy itt lesznek, mert az idén találkozhatsz velük:

 

 

Közösséget akarok. Igaz, van belépti díj (előfizetésnek hívom). Amit azonban erről tudnod kell, hogy

 

  • annyira minimális (havi 7.000 Ft), amennyire csak lehet, úgyhogy nem fog fájni
  • ezért cserébe valódi tudást kapsz, nem bullshitet meg sales-szöveget – ezt tudják a felkért előadók is, ezért merem azt mondani, hogy itt másképp lesz minden
  • kapsz majd feladatokat is – olyan apróságokat, amelyeket ha megcsinálsz, aznap máris dolgoztál a cégeden, mert azonnal használhatod is
  • kapsz kapcsolódó érdekes anyagokat, segédeszközöket, amelyek megkönnyítik a tudás elmélyítését és/vagy alkalmazását a cégedben
  • és lesz heti kibeszélő, amikor mindenki felteheti a benne felgyűlt kérdéseket a heti téma kapcsán – akár az elmélet, akár a gyakorlati feladat kapcsán merült fel benne.

 

Vagyis itt dolgozni kell. Neked is, nekem is.

 

És lesz még egy követelmény a tagokkal szemben. Az, hogy ők maguk is építsék a közösséget, járuljanak hozzá a közösség és a tagok sikeréhez.

 

Igen, ez lehet az is, hogy “hozd el anyádat is” 🙂 , de sokkal inkább az, hogy adj valami olyat – tudást, tapasztalatot, mentorálást, terméket, szolgáltatást, helyszínt, akármit -, ami hozzájárul a közösség céljainak teljesüléséhez.

 

És ez a cél a lényeg, ami nekem eddig mindenhonnan hiányzott.

 

Az, hogy

 

a Vállalkozni szexi egy vállalkozói életmód klub. Click To Tweet

 

A Vállalkozni szexi mondat innentől azt fogja jelenteni, hogy hogyan élhetsz jól vállalkozóul. Ezt megmutatjuk, támogatunk benne, átalakítjuk az életed – de csak annyira, amennyire szükségét érzed. Mindezt két dolog érdekében:

 

  1. legyél sikeres vállalkozó
  2. legyél sikeres ember.

 

A vállalkozásról már szól elég csoport és vevőkör. Ezt én sem hagyhattam ki, mert a vállalkozói életmódnak szerves része a tanulás.

 

Ami viszont eddig baromira elnagyolt és bullshit-tömény terület volt, az az, hogy milyen a vállalkozó emberként. A hétköznapokban. A családdal. A barátokkal. A szűkebb és tágabb környezetével. És hogy ezt hogyan tudja megvalósítani. (Az olyan életbölcsességeket köszönöm, Emese, hogy péládul jótékonykodj, mert az jó, jobb ember leszel tőle, és különben is jól PR-ezhető… Brrrrr!!! Persze, lehet jótékonykodni, ha megteheted, kell is.)

 

Magyarul hogyan élhetsz úgy vállalkozóként, hogy minden a helyére kerüljön a fejedben, elérd a céljaidat, ne kelljen a szomszédba menni motivációért – például ne azért akarj mozogni, mert most valamelyik guru éppen fogadalmi vagy heti 3X-i mozgásra buzdító csoportot indított, és kívülről helyezik rád a nyomást, hogy csináld -, hogy meglegyen az egyensúly a munka, az én-idő, a család és a háztartás között…

 

Röviden: hogy te is szexinek érezd magad a tudattól, hogy vállalkozó vagy.

 

A Vállalkozni szexi közösség július 2-án indul. A kampányt június 18-tól tervezem – bár addig még lesz egy kis dolgom vele. De megcsinálom – ha a fene fenét eszik is! Jelentkezni viszont már tudsz, itt. ›››

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást – és ne felejtsd el: vállalkozni szexi! 

🙂 Csilla 🙂 

Posted on: 2018-06-12, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .