Mire jó a mentor? – Avagy mindenkinek kell a támogatás

A mentor jó dolog, de nem tudnod kell, hogy mit várhatsz el tőle.

A mentor határozottan jó dolog, még egy nem kezdő vállalkozó életében is. Hiszen ki ne hallott volna már a vállalkozó magányáról (és hogy vállalkozó tudna róla regényeket írni, hogy milyen vacak is tud ez lenni), arról, hogy ha megkérdezek valamit egy vállalkozói Facebook-csoportban, akkor érkezik ezer megoldási javaslat – és mindennek az ellenkezője is (na, ebből válaszd ki, hogy mit csinálj!) stb. Szóval nem egyszerű az ügy. De hála az égnek, léteznek mentorok. Csak meg kell találni őket.

 

Mentor vagy mentol? Mi a kakukkfütty ez?

 

A mentor nem összekeverendő semmi mással, még akkor sem, ha hasonló hangzású. (Ne hidd, hogy nem láttam, hallottam ilyet. 🙂 )

 

Ő az a valaki, akiről van valamilyen fogalma mindenkinek, hogy milyen is kellene legyen, mit tudjon, miben segítsen – de sajnos elég nagy a káosz is ezen a területen. Van, aki úgy gondolja, a mentor az, aki pénzeli a vállalkozását (tehát nem is befektető, hanem inkább fejős tehén), és van, aki úgy gondolja, hogy a mentor dolga, hogy az ő minden problémáját megoldja (vagyis egyéb dolga sincs az életben, mint hogy az illető helyett dolgozzon). Ezen két szélsőség között a mentor legalább 50 árnyalata megtalálható még a fejekben, ami jellemzően egyik sem az, amire a valóságban egy mentor szerződne.

 

De akkor mégis

 

ki vagy mi az üzleti mentor? Click To Tweet

 

A mentor fogalma

 

A mentor eredetileg görög szó, és Odesszeusz barátját, tanácsadóját hívták Mentórnak. A későbbi mentorok aztán követték Mentór példáját, és idősebbként, de főként az adott területen tapasztaltabbként, nagyobb tudásúként segítettek ifjabbakat, tapasztalatlanabbakat abban, amiben ők mér jók voltak, a mentoráltak pedig fel akartak nőni ehhez a szinthez.

 

A jó mentor tehát egészen biztos, hogy a saját szakmai területén

 

 • széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik
 • nagy a szakmai tudása is
 • vannak felmutatható eredményei
 • képes és hajlandó a tanításra.

 

Mentor régen lehetett valaki teljesen jókedvéből is, de ezt jellemzően csak akkor vállalták ingyen és bérmentve más az ókorban is, ha valaki közeli ismerőst mentoráltak, vagy jó ismerős ajánlására érkezett a mentorált. Egyébként már akkor is hajlamosak voltak fizetni egy jó mentorért.

 

A mentorság ugyanis munka. Nem is kevés.

 

A mentori munkát ne úgy képzeld el, hogy a mentor leül veled szemben, és lazán sztorizgat. Click To Tweet

 

Persze néha ez is belefér, de az egész nem erről szól. Hanem arról, hogy a te esetedben a mentor a tapasztalatai, tudása, kapcsolatai révén előrelendíti a vállalkozásodat.

 

A mentor jó dolog, de nem tudnod kell, hogy mit várhatsz el tőle.
A mentor jó dolog, de nem tudnod kell, hogy mit várhatsz el tőle.

 

Hogyan dolgozik egy mentor?

 

Attól függően, hogy kezdő vállalkozás vagy-e, vagy már működő egészen más gondjaid lehetnek, amikben  egy ilyen tanácsadó segíthet neked. Ettől függetlenül azonban a jó mentor mindig azonos kritériumok mentén dolgozik:

 

Befektet vagy nem?

 

 • a pénz nem kérdés – abban az értelemben biztosan nem, hogy a mentornak nem kötelező egyúttal befektetőnek is lennie. De lehet. Ha mindketten akarjátok. Léteznek mentortípusú befektetők (ők az ún. fehér lovagok, azaz white knights).

 

Csak úgy?

 

 • a mentor nem dolgozik ingyen – ne várd el, hogy a mentorod az értékes kapcsolatait, a millió dolláros tudását és a még értékesebb idejét csak úgy, a két szép szemedért a te javadra állítsa szolgálatodba. Mindegy, hogy alkalmanként megfizeted a munkáját, vagy üzletrészt adsz neki a munkájáért cserébe, esetleg egy átlagos befektetőnek nyújtott beleszóláson, üzletrészen túli opciókat adsz neki. A lényeg, hogy a mentor nem jótékonysági intézmény.

 

Nem dolgozik helyetted

 

 • a mentor nem problémamegoldó, hanem rendszerépítő – azaz nem azért van, hogy a mindennapos, apró-cseprő problémákat, bajokat megoldja, hanem azért, hogy a vállalkozásodból egy jól működő, önállóan pénzt termelni képes rendszert építsetek. Tehát ha van egy nemfizető vevőd, még akkor sem fogja bedobni magát és a kapcsolatait, ha történetesen több százmillió forinttal tartozik is neked a vevőd. Oldd meg. Ha azonban

 

 1. ki akarod alakítani a stratégiád,
 2. az üzleti modelled,
 3. üzleti tervet akarsz készíteni,
 4. át/meg akarod szabni a folyamataidat
 5. ki akarod építeni a rendszereidet (mindegy, hogy marketing-, értékesítési, pénzügyi rendszer)
 6. szintet akarsz lépni
 7. új piacra belépni – vagy más ehhez hasonló, akkor a mentor segít.

 

A nagy testvér figyel téged

 

 • a mentor rajtad és a vállalkozásodon tartja a szemét – mert erre kérted. Aztán majd legfeljebb jól megmondja, ha szerinte nem abba az irányba haladsz, ami hasznot hozna. Félreértések elkerülése végett: azért nem fog szólni, ha a közösen megtervezett iránytól eltérsz – feltéve, hogy az pénzt hoz, piaci részesedést növel, márkát épít stb. Tehát illeszkedik a stratégiádhoz, és vagy most, vagy a jövőben pénzt hoz.

 

A te dolgod

 

 • A mentor szava nem szentírás – természetesen mentort azért fogad maga mellé az egyszeri vállalkozó, hogy hallgasson rá, mert okosakat mond. Az azonban, hogy a mentor javaslatait megfogadod-e, kizárólag rajtad múlik. A mentor nem fogja bizalmi válságként megélni, ha nem hallgatsz rá. Legfeljebb elmondja, hogy a konokságod árát (a veszteséget, piacvesztést, és egyéb pénzben márhető hiba költségét) megúszhattad volna, ha kitartasz a megbeszéltek mellett. És hogy legalább tanulj belőle.

 

Ehhez rendszer kell

 

 • a mentorálás rendszeres időtöltés – vagyis a mentortól is és tőled is azt követeli meg, hogy rendszeresen foglalkozzatok a vállalkozásoddal. Na, ez az, amit egészen biztosan számon fog kérni rajtad a különleges tanácsadód. A rendszeres közös munkát. Ha erre nem vagy képes, vagy nem áll szándékodban így dolgozni, akkor bele se fogj. Ne rabold a pártfogód idejét!

 

Használd az eszed!

 

 • a mentorálás inspiráció – tanulni is lehet persze a folyamat alatt, de alapvetően az a lényeg, hogy megtanuld a vállalkozásodat önállóan is vezetni, és növekedést elérni vele. A pártfogód ebben a folyamatban szolgál tanácsokkal, de elsősorban inspirál. Vagyis nem vagy felmentve a gondolkodás alól. ne várd, hogy a mentor kitaláljon helyetted mindent. Valahol neked is benne kell lenned a saját cégedben, nem?

 

Hol terem a mentor?

 

Hát igen. Ez a millió dolláros kérdés.

 

Hol lehet mentort találni? Click To Tweet

 

Nagy újdonságot nem fogok mondani, amikor azt állítom, hogy a mentortaláláshoz is ugyanazt a technikát érdemes használni, mint amikor bármilyen más üzleti partnert keresel: építs kapcsolatokat, ismerkedj!

 

Célirányosan. Először is kezdd el felkutatni, hogy kivel is dolgoznál szívesen, kinek a tanácsaira hallgatnál, kire lennél büszke, ha mentoráltjának mondana. Olvass gazdasági híreket, kutass a neten, beszélgess más vállalkozókkal!

 

Figyeld a kiszemelt mentorjelölt megjelenéseit, elsősorban a saját csatornáit! A tweetjeit, a Faecbook-oldalát, a weboldalát stb. Szólj hozzá a posztjaihoz, kommentjeihez, cikkeihez, jelentkezz az illető szakmai Facebook-csoportjába, előfizetői csoportjába. Már itt kialakulhat köztetek egy érdemi, szakmai beszélgetés is.

 

Járj el olyan rendezvényekre, konferenciákra, kiállításokra, ahol a “célszemélyek” előfordulhatnak. És itt nem biztos, hogy csak az üzleti rendezvényekre kell gondolnod. Mert ha esetleg rám vágysz 🙂 , akkor velem például találkozhatsz a saját rendezvényeimen, de részt veszek mások rendezvényein is. Ezek azonban mind üzleti alkalmak. Ha azonban a kiszemelted példának okáért Csányi Sándor, akkor lehet, hogy több szerencsével jársz az Operabálon, vagy egy nagy jótékonysági eseményen, mint az OTP valamelyik szakmai konferenciáján…

 

Ha pedig mentortípusú befektetőt keresel, akkor menj el a kifejezetten startup-oknak szervezett pitch eseményekre. Ezeket a rendezvényeket kifejezetten azért szervezik, hogy összehozzák a vállalkozásokat a reménybeli befektetőkkel. (Több inkubátorcég is csinál ilyeneket, kezdd a Hiventures oldalán, és keress tovább a Google-ben!)

 

Mentor – csak neked

 

Ha már régóta vágysz egy mentorra, aki segít neked, akkor most itt a ragyogó alkalom, hogy találj magadnak egyet.

 

Ha kisvállalkozás vagy és

 • most kezded a vállalkozást
 • vagy éppen újrakezdenéd, mert padlóra kerültél
 • esetleg felpörgetnéd a döcögősen muzsikáló cégedet,

 

akkor most jelentkezhetsz a Csilla-féle mentorprogramba!

 

A részleteket megnézheted itt! ›››

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást! 

 

🙂 Csilla 🙂 

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Posted on: 2018-07-12, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .