Vállalkozói könyvtár – olvasnivaló év- vagy vállalkozáskezdéshez

A Vállalkozói könyvtár megnyitja kapuit - Máté Brigitta: Ötlettől a megvalósításig című kötetével kezdünk. Mit mondjak, feladta a leckét a szerző...

A Vállalkozói könyvtár egy új rovat a zsebedremegyek.hu blogján. Az a tervem, hogy minden olyan könyvet kivesézek itt, amit érdemesnek tartok arra, hogy egy kkv vállalkozó elolvassa. Mert hasznos neki. Mert segít neki. Mert elgondolkodtatja. Vagy mindezeket egyszerre. Kezdésnek most egy olyan könyvet hoztam, amit én ajándékba kaptam az ünnep előtt egy vállalkozónőtársamtól – és igen-igen elgondolkodtam rajta.

 

 

Vállalkozói könyvtár – Máté Brigitta: Ötlettől a megvalósításig

 

A Vállalkozói könyvtár első darabja egy roppant érdekes mű. Bár pontosabb, ha úgy fogalmazok, hogy zavarbaejtő.

 

Számomra legalábbis az volt. Sok szempontból.

 

A bennem kavargó ambivalens érzéseknek több oka is van. Fizikai és tartalmi, nyelvi és szerkesztési is.

 

Kezdjük azzal, hogy a könyvet alapból nem lehet beletuszakolni a megszokott szakkönyv-sablonokba. Nem is annak készült. Szakkönyv, de nem úgy. Vállalkozásról szól, és akkor is érdemes elolvasnod, ha már nem vagy kezdő. Azonban nem kizárólag csak a vállalkozás szakmai oldaláról szól. Arról is, bár arányaiban szerintem arról kevésbé.

 

Sokkal inkább rólad, a vállalkozóról. Hogy mit élsz meg vállalkozóként, ez milyen hatással van rád, az emberre, és a környezetedre.

 

De nemcsak erről. Hanem arról is, hogy a benned kavargó ezernyi érzelmet, gondolatot, hogyan tudnád valahogyan (jól) rendezni, rendszerezni, hogy a fejedben – és ezért az életedben, munkádban, otthonodban – uralkodó káosztól ne égj ki, ne gebedj bele és ne bolondulj bele.

 

Brigit személyesen is ismerem, a Jólétre nevelés mozgalmunk (amelynek ötletgazdája vagyok) egyik oszlopos tagja. Maga is vállalkozó -, és nem adta neki az élet olcsón ezt a státuszt. Emellett van egy háztartása, és egyedülálló anya is. Embert próbáló élete során csiszolta ki azt a gondolkodásmódot, amit a könyvében megmutat.

 

 

 

Vállalkozói könyvtár – amiért ez a könyv nem biztos, hogy tetszeni fog neked

 

Azok a gyerekbetegségei.

 

Hogy a könyvhöz elkelt volna egy jó szerkesztő, egy jó tördelő és egy jó lektor is. (Utólag Brigi is bevallotta, hogy saját könyvet soha többet nem lektorál maga – másét bármikor. És abban jó is, lévén hogy szövegíró – és ezt bizonyítja is a Jólétre nevelés mozgalom csatornáin minden nap. De hát mindig a suszter cipője lyukas.)

Ezen kívül az sem mindegy, hogy mekkora elvárásokkal veszed a kezedbe ezt a könyvet. Ha ugyanis arra számítasz, hogy szakmailag is kapsz muníciót, tehát Brigi majd megmondja a tutit stratégiáról, tervezésről, tartalommarketingstratégiáról, akármiről, akkor úgy érezheted, hogy nem kapod meg azt, amit vártál. Csak vékonyan.

 

Ezeket a témákat mind csak érinti Brigi, egyfajta rugalmas keretet vázol fel ezekről. Vagyis nem veszi el más tanácsadók kenyerét. 🙂 Kétségtelenül érezhető, hogy a marketing Brigi igazi terepe, az ezekről szóló fejezetekben sokkal elevenebb és alaposabb szakmailag. A többi terület nekem inkább csak jelzésszerű (a stratégia és az üzleti tervezés kapcsán nem is értek egyet mindennel, más meg velem nem ért egyet, mert mindenkinek megvan a maga módszere). Ez azonban nem feltétlenül baj, hiszen mire végigolvasod a könyvet, rájössz, hogy nem is ez volt a könyv igazi célja.

 

Ha túltesszük magunkat az alapvetően a kiadást érintő problémákon, és a szakmai eltéréseken, különvéleményeken, akkor is lehetnek problémák. Ezek azonban már nem a könyv tartalma vagy fizikai megjelenése miatt, és még csak nem is a szerző miatt jelentkeznének – hanem miattad, kedves olvasó. Mert nagyon nem mindegy, hogy ezt a könyvet mekkora nyitottsággal olvasod.

 

A Vállalkozói könyvtár megnyitja kapuit - Máté Brigitta: Ötlettől a megvalósításig című kötetével kezdünk. Mit mondjak, feladta a leckét a szerző...
A Vállalkozói könyvtár megnyitja kapuit – Máté Brigitta: Ötlettől a megvalósításig című kötetével kezdünk. Mit mondjak, feladta a leckét a szerző…

 

A vállalkozói könyvtár alapdarabja – kezdőknek mindenképpen

 

Amiért azt merem mondani, hogy ez a könyv mégis a vállalkozói könyvtár alapdarabja lehet, különösen kezdőknek, de akár a haladóknak is, az a könyv legfőbb értéke. Ez a legnagyobb érték azonban teljesen attitűdfüggő, hogy számodra is érték lesz-e. Én annak tartom.

 

Brigiről tudni kell, hogy nemcsak stratégiát tervez, nemcsak tartalommarketinggel foglalkozik és nemcsak szövegíró. Coach is. (Tehát nekem kolléganő is.) És ez az alapvető nézőpont, ami az egész könyvben érvényesül.

 

Brigi ugyanis nemcsak mesél – a saját tapasztalatairól és mások vállalkozásának, véleményének esettanulmányként való szerepeltetése során. Hanem kérdez. És feladatokat is ad.

 

A kérdések és a feladatok adják ennek a könyvnek a legeslegnagyobb erejét.

 

Ami a legnagyobb erő, az nem megfelelő hozzáállás esetén a legnagyobb bukta is lehet a szemedben. Ha ugyanis nem vagy hajlandó Brigi szelíd noszogatásának eleget tenni, és őszintén válaszolni a kérdésekre, tisztességgel végigcsinálni a feladatokat – amelyek közül egyik-másik napokig, vagy akár egy hétig is eltarthat -, akkor ez az erő számodra elvész.

 

Ezért pedig roppant nagy kár lenne. Mert ez a könyv lelke, és ez biztosíthatja számodra, hogy megismerd magad, de úgy igazán. Hogy ne csak az eddig magadról alkotott képet lásd, hanem azt is, hogy vállalkozóként, egy olyan élethelyzetben, amit csak nagyon kevesen tanulhatnak gyerekkoruktól fogva, amire szinte alig vagyunk szocializálva, képes vagy-e megállni a helyed. Most tudod meg igazán, mi az, amivel nem számoltál, amikor vállalkozásra adtad a fejed, és hiányzik, vagy mégiscsak benned lakik, csak nem tudtál róla.

 

Talán most még nem hiszed el, de ezek a rejtett tulajdonságok lehetnek a vízválasztók a vállalkozói sikered vagy kudarcod között. Hinnéd-e, hogy az, amit a gyermekeidtől látsz, hallasz, tapasztalsz, az jól jöhet a vállalkozásod vezetésében is? Hogy Vida Ági szavaival élve a vállalkozás egy önismereti út – ugyanakkor önismeret nélkül nem is érdemes megpróbálkozni vele (de legalábbis sokkal keservesebb lesz az utad)? Hogy a bátorság nem pont ugyanaz egy szuperhősnek, mint egy vállalkozónak? Hogy ha vállalkozol, akkor már vezető is vagy – még ha egyedül is vagy a cégedben?

 

Vállalkozói magány – mi ezt temessük november elsején!

 

Sok-sok új szempontot fogsz kapni Brigi könyvéből, amelyek miatt úgy fogod érezni, hogy egészen más szemmel látod a vállalkozásodat, de magadat is mint vállalkozót. Click To Tweet

 

Ez az, amiért érdemes ezt a könyvet a vállalkozói könyvtár alapdarabjának tekinteni.

 

A könyvről itt találsz még több információt ›››  (És nem, ez nem affiliate link, semmilyen érdekem nem fűződik a könyv eladásához.)

 

Kezdd olvasással az újévet! 

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást 2019-ben is! 

 

🙂 Csilla 🙂 

 

 

Posted on: 2018-12-30, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .