Üzleti ötletek 2019-re – avagy mire érdemes idén vállalkozni?

Üzleti ötletek 2019-re - nem egyszerűen a tippek felsorolásával, hanem megvalósítási ötletekkel is kiegészítve

Üzleti ötletek 2019-re is szép számmal akadnak. Ha olvastad az idei évre várható trendeket, akkor némelyiken már nem is fogsz csodálkozni, hogy a listámra kerültek. Hiszen szinte mind olyan vállalkozási ötlet, amely valamilyen trendet lovagol meg – ezért lehetséges, hogy némelyikről eddig még esetleg nem is hallottál.

 

 

Üzleti ötletek 2019-re

 

Üzleti ötletek 2019-re – aki kicsit is ad magára a tanácsadók között, az nem hagyhatja ki ezt a témát. Mivel én is magára valamit is adó tanácsadónak tartom magam, így én is belenézek a kristálygömbömbe (meg az elmúlt hetekben a trendekről írt cikkeimbe), és megpróbálom jó közelítéssel (és némi tanácsadói tapasztalattal a vállalkozásépítés és -fejlesztés terén) megsaccolni, milyen vállalkozási ötletek lesznek idén a nyerők.

 

Aztán majd december 31-én lehet rajtam számonkérni. (De csak azoknak, akik ki is próbálták!)

 

Itt szeretném elmondani, hogy a tippjeim beválását nem az fogja bizonyítani, hogy szakmányban alakultak-e ilyen vállalkozások. (Hiszen nem olvashatja minden vállalkozásra készülő az én blogomat… 🙂 De ez a cél!) Hanem az, hogy amelyik erre alakult, az mennyire sikeres. (Persze ott is követhetnek el az alapítók bakikat…)

 

Üzleti ötletek 2019-re - nem egyszerűen a tippek felsorolásával, hanem megvalósítási ötletekkel is kiegészítve
Üzleti ötletek 2019-re – nem egyszerűen a tippek felsorolásával, hanem megvalósítási ötletekkel is kiegészítve

 

Üzleti ötletek 2019-re – bérlakások kiadása

 

Ebben az a jó, hogy lehet kicsiben kezdeni, aztán ebből akár nagyra is nőni. Egyrészt, mert lakni mindig kell valahol – és akármerről nézem is, a lakhatás még ma sem megoldott kérdés.

 

Másrészről pedig azért lehet ez a vállalkozási ötlet nyerő, mert van benne fantázia – ha nem úgy csinálod, ahogyan azt eddig is mindenki megszokta. Van a basáskodó főbérlő, és a neki kiszolgáltatott albérlő – ahogyan azt az albérlő látja. Vagy van a trehány, mindent lelakó albérlő, akit ki sem lehet tenni, és a neki kiszolgáltatott főbérlő – minden csak nézőpont kérdése.

 

Mindkettőre van példa szép számmal. Viszont mindkettő csakis azért fordulhat elő, mert Magyarországon – hát, hogy is mondjam finoman – a bérlakáskultúra a vájár béka püspökfalatja alól 30 méter mínuszból pislog a fény felé. Ha ezen változtatsz, lehetsz egyedi, idővel akár egyedüli szereplő is a piacon.

 

Mit kell ehhez tenned?

 

  • Vegyél mintául nyugati példákat! Nézd meg, arrafelé hogyan csinálják, milyen alap- és milyen kiegészítő szolgáltatásokat nyújtanak – akár már azok a főbérlők is, akik csak egy lakást adnak ki! És nem, nem azért, mert nyugatmajmoló vagyok, hanem azért, mert ott egyszerűen kicsit régebbi múltra tekint vissza a bérlakáskultúra.

 

  • Tanuld meg, hogyan kell vállalkozásszerűen művelni a lakásbérbeadást! A legtöbben itt tolják el, hogy ez is egyfajta vállalkozás – még akkor is, ha mellékállásban művelik. Mellékesnek tekintik – és ez óriási különbség a mellékállású vállalkozáshoz képest! (Szemléletben legalábbis ég és föld!)

 

  • Ne spórolj az ügyvéden! Ha ebből tényleg hosszú távú megélhetést biztosító jövedelmet szeretnél magadnak, akkor jogilag bástyázd jól körül magad és a vállalkozásodat! Ez nem jelenti azt, hogy az albérlőidnek ezért cserébe csak kötelességei lehetnek a szerződés szerint, jogai meg nem. A jó ügyvéd pont azért kell, hogy az üzleti modelled szerinti win-win helyzetet képes legyen a szerződésekben is leképezni – de az érdekeidet védje mindenképpen.

 

  • Ne spórolj a könyvelőn! Igen, ez a fajta vállalkozás működtethető akár adószámos magánszemélyként is (ami számomra is egy rejtély, hogy miért, hiszen rendszeres és üzletszerű tevékenységről van szó, ami az egyéni vállalkozást szabályozó törvények szerint az egyéni vállalkozás K.O.-kritériuma, magyarul adószámos magánszemélyként ilyet nem lehetne végezni, csak vállalkozóként), ellenben nagyjából még ezer apró csapda van ezen kívül elhelyezve a különböző adótörvényekben, amin még meg lehet bukni egy ellenőrzéskor (ilyen kérdés pl. az áfa is).

 

  • Legyen stratégiád! Ez lényegében következik abból, hogy vállalkozásként működtesd a lakásbérbeadást. Gondolkodj hosszú távon, ezért akár nagyban is, és ne csak a pénzkeresés legyen a célod (hanem például az új bérlakáskultúra megalapozása is). Az, hogy biztosítod a lakást az albérlőnek, az még csak az alapja a vállalkozásodnak. Ez csak egy bevételi forrás – és így rengeteg pénzt hagysz az asztalon. Készíts üzleti modellt, gondolkodj termékpiramisban, alakíts ki szolgáltatáscsomagokat! Aztán lássuk, hogy versenyeznek-e majd a lakásodért – és mikor tudod majd megvenni a következő lakást bérbeadási célra. 🙂

 

Üzleti ötletek 2019-re – virtuális valóságon alapuló felhasználások

 

Az üzleti ötletek 2019-re egyik legszélesebb körben megvalósítható tippje ez. Mégpedig azért, mert a VR (virtual reality) sokrétűen hasznosítható.

 

Igaz, ez is igényel egy erősebb induló tőkét, hiszen vagy szoftvert veszel hozzá, vagy pláne, ha fejlesztetsz hozzá, plusz még kell egy kiegészítő géppark, plusz egy bizonyos felhasználási területek esetén megfelelő ingatlan, egy tér, ahol az ügyfél megélheti a virtuális valóságot.

 

A felhasználási kör azonban széles – igaz, mindhez más szoftver kell: a szórakozástól kezdve (pl. virtuális szabadulószoba) az egészségügyi alkalmazásig (pl. bizonyos pszichés traumák feldolgozása – amerikai katonáknál például a poszttraumás stressz szindrómát kezelik így) sok változat lehetséges. Gyakorlatilag csak a fantáziád és a vásárlói igények szabhatnak határt.

 

Üzleti ötletek 2019-re – fintech startup

 

A fintech, azaz a financial technology már nem felfutóban van, hanem felfutott, de még mindig van keresnivaló ezen a piacon. Hiszen a pénzügyi rendszert éppen most készül ez az iparág alapjaiban megrengetni, de egyelőre az még csak eresztékeiben ropog.

 

Sok fintech cég már most komoly fejtörést okoz a bankoknak, hiszen sok funkciót szebben, jobban, gyorsabban, olcsóbban, kényelmesebben tudnak megoldani, mint a bankok. A TransferWise például érzékeny veszteséget okozott a külföldre utalások piacán a bankoknak.

 

De a PayPal is beszállt a ringbe, csakúgy, mint a Revolut, akik úgy kezdenek el bizonyos banki szolgáltatásokat nyújtani, hogy nem bankok. Az MI (mesterséges intelligencia), a blockchain technológia azok a lehetőségek, amelyek várhatóan nagyot reformálnak majd a ma ismert pénzügyi környezetünkön (nemcsak banki vonalon), és még most születnek olyan pénzügyi technológiák, amikről széles körben még nem is hallottunk.

 

Végtelen kifutási lehetőség egy digitális generációnak mint célcsoport – gyakorlatilag egy kék óceán.

 

Üzleti ötletek 2019-re – a tanácsadó könyvelő

 

A könyvelés menthetetlenül meg fog változni – és ezt a változást is az MI, a robotizáció hozza meg. Ugyanis a molyolós, monoton adminisztratív melót, ami eddig a könyvelők munkaidejének legnagyobb részét kitette, meg tudják majd oldani szoftveresen. Erre már van most is jó példa, ott a Billcity könyvelő programja – ha könyvelő vagy, mindenképpen nézd meg, és kezdd el használni, különben az ezt alkalmazó könyvelő irodák ki fognak szorítani a piacról. (Egyszerűen kapacitással nem fogod győzni velük a versenyt.)

 

A könyvelő irodák már most panaszkodnak, hogy nem tudnak megfelelő, tehát megfelelő képesítéssel rendelkező munkatársat megvenni, mert vagy nincs, vagy ha van, akkor kis irodák által megfizethetetlen összeget kér. Ez a körülmény is abba az irányba hajtja a kis könyvelő irodákat is, hogy ha emberrel nem oldható meg a munka, akkor szoftverrel kell.

 

Hogyan fog kinézni a könyvelők munkája, ha a legszöszölősebb melót átveszi tőlük a “gép”? Tanácsadók lesznek. Erre már nem árt most felkészülniük, hiszen csak számviteli tanácsadással nem fogják tudni kitölteni a maradék munkaidejüket (a vállalkozó ügyfeleik nem is igen tudnák, hogy az nekik mire lenne jó).

 

De.

  • Tarthatnak képzéseket vállalkozásindításról – ahogyan azt már most is megteszi például a Vállalkozás okosan, akik alapvetően szintén könyvelő irodaként indultak, ma már tanácsadó üzletáguk is van.

 

  • adhatnak adótanácsokat – ez is könnyebben fog menni, hiszen sok könyvelő adótanácsadó is egyben. Most majd még többen lesznek.

 

  • végezhetnek könyvvizsgálatot – ez is gyakran előfordul már most is könyvelő irodáknál, ez a tendencia erősödni fog.

 

  • adhatnak pénzügyi tanácsokat – erre viszont némileg képezniük kell magukat, hiszen a könyvelés (számvitel) nem ugyanaz, mint a pénzügy, bár kétségtelenül sok a találkozási pont.

 

  • kibővített szolgáltatásként vállalkozásfejlesztőkké is válhatnak – erre egyelőre csak kevesen lesznek képesek a könyvelők közül, mert különösen a kis irodákra igaz, hogy a könyvelők többsége egyáltalán nem vállalkozóként gondolkodik. (Először náluk kéne rendet tenni ebben a tekintetben.)

 

 

Üzleti ötletek 2019-re – közösségi média kezelő

 

Egyre nagyobb az igény arra, hogy marketingkivitelezők vegyék át a vállalkozóktól az időrabló, de annál fontosabb kommunikációs tevékenységeket – minél több platformon.

 

Az átláthatóság érdekében pedig arra is egyre erősebb igény jelentkezik, hogy mindezt ne specializált marketingkivitelezők sokaságára bízza a vállalkozó mint ügyfél, hanem egy szolgáltatóra, aki egy kézben fogja össze mindezt. Ez annál is inkább valós igény, mert a fejlettebb marketingtechnikák alkalmazása nálunk is terjed, ha lassan is. Az omnichannel hatékony alkalmazása például kifejezetten megköveteli a különböző platformok megfelelő összehangolását. Képzeld el, ha mindezt úgy kellene megcsinálni, hogy külön kivitelező kezeli a Facebookodat, az Instádat, a YouTube-odat és a Google hirdetéseidet… káosz, mert beindulna az egymásra mutogatás.

 

A közösségi média kezelőknél tehát egyre inkább ügynökségi működési formák felé mutat a trend, és egyre kevésbé engedhető meg a specializáltság.

 

Üzleti ötletek 2019-re

 

Üzleti ötletek 2019-re vannak még bőven. Nem is férne bele minden magyarázatommal, javaslatommal együtt egy cikkbe. Úgyhogy jövő héten folyt. köv.

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást!

 

🙂 Csilla 🙂

error
Posted on: 2019-01-18, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A honlap sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Elfogadod ezek használatát? További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezettek a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás