Üzleti ötletek 2019-re – 3. rész

Újabb üzleti ötletek 2019-re - ezúttal csupa-csupa életmódbiznisz-tippet hoztam.

Üzleti ötletek 2019-re – már harmadik alkalommal vesszük elő a témát, mert még mindig van miről beszélni (pontosabban írni 🙂 ). Egyrészt azért, mert a vállalkozás már önmagában is változatos terep, ezerféleképpen és ezerfélét lehet ennek keretében művelni. Másrészt pedig azért, mert ahogy a dolog kinéz, a felgyorsuló világ csak úgy ontja magából a lehetőségeket – csak győzz belőle választani! 

 

 

Üzleti ötletek 2019-re – mi van még? 

 

Megnéztünk egy rakás olyan ötletet, amiket főként a technológiai fejlődés inspirált. Aztán több olyat, amelyekhez nem volt szükség sok induló tőkére. Most pedig olyan üzleti ötletek következnek, amelyek könnyebbé teszik az életet ebben a felgyorsult, digitalizált világban.

 

Újabb üzleti ötletek 2019-re - ezúttal csupa-csupa életmódbiznisz-tippet hoztam.
Újabb üzleti ötletek 2019-re – ezúttal csupa-csupa életmódbiznisz-tippet hoztam.

 

Üzleti ötletek 2019-re – életmódbiznisz

 

Az üzleti ötletek 2019-re összeállított tippgyűjteményében talán ez lesz a legsokoldalúbb. Ebben a szegmensben fogsz tudni a legtöbb irányba elindulni, a legtöbbféle szolgáltatást nyújtani. Több okból is:

 

 1. Az életmód mindenkinek mást jelent, más területeket fed le – tehát ez egy kincsesbánya
 2. Az életmód lesz az a terület, ahol ma már szinte mindegy, hogy a célcsoport idősebb vagy fiatal, mindenkinek lesz valamilyen problémája. Márpedig azt tudjuk, hogy ha”fáj” valami, mindig könnyebb eladni, mintha “csak”a célcsoport álmai-vágyai tárgyát képezi az ajánlatunk. (Tudtad például, hogy ma már vannak olyan országok, ahol az ortopédiai kezelések közel felét tinédzserek veszik igénybe? Köszönhető ez a nehéz sulitáskának, a mozgásszegény életmódnak, és az okostelefonnak szinte állandó használatának.)
 3. A civilizáció egyre több embert tesz egyre több dologra érzékennyé. A különböző allergiák, érzékenységek, étkezési zavarok, kapcsolati problémák és ki tudja, még milyen életviteli gondok nemzedékről nemzedékre csak súlyosbodnak.

 

Éppen ezért érdemes elgondolkodni rajta, hogy ha van megfelelő szaktudásod (vagy tudsz olyan embert bevonni, akinek van), és érdekel a téma, akkor hogyan lehet erre vállalkozást alapozni.

 

Üzleti ötletek 2019-re – mi minden jöhet szóba? 

 

 • mozgásformák időzavarban szenvedőknek

 

Ez szokott ugyanis az egyik leggyakoribb kifogás lenni.

 

 • mozgásformák mozgásszervi problémákkal küzdőknek

 

Sajnos minden edzés, legalábbis ami neten elérhető, alapvetően azoknak szól, akiknek maximum 5 kg feleslegük van. Pedig a legtöbben nem a bikiniszezonra akarnak felkészülni, hanem meg akarnak szabadulni a 15-20-30 kg-os többletüktől. Ilyenkorra már általában fáj a térd, a boka, a csípő, gerinc – sokszor nem is kicsit. Ők biztosan nem fogják tudni teljesíteni a 15 négyütemű fekvőtámaszt négyes sorozatban – mert nem hajlik valamelyik ízületük.

 

 • mozgásformák kiválasztása

 

Ezzel legalább annyian küzdenek – sokszor még a vékonyabbak közül is -, mint amennyien az elhízással. Egyszerűen azért, mert félnek a nyilvánosságtól (konditerembe ezért nem szívesen mennek), vagy nem szeretnek mindenféle mozgást (pl. úszni szeretek, de csak természetes vizekben – az uszoda gondolatával a Holdra lehetne űzni). Vagy a célnak nem felel meg mindenféle mozgásforma (fogyni akarok, nem izmot fejleszteni, akkor nem biztos, hogy gyúrnom kell), esetleg akadályozva vagyok fizikailag a mozgásban (ha hiányzik a fél lábam, nem szeretnék mankóval futni).

 

 • egészséges, de megfizethető étkezés

 

Itt a kamrakészletek átszervezésétől az új főzési technikák megtanulásán át a bevásárlás megtanításáig sok minden szóba jöhet. Mindenki szeretne egészségesen kajálni, és nagyon bírnák, ha tudnák valamilyen egészséges alternatívával helyettesíteni pl. a cukormázas fánkot vagy éppen a rántott csirkét. És elég hihetetlen, hogy ezt meg lehet oldani úgy is, hogy nem fűrészporízű és -állagú kajákon kell élni, és nem kerül csilliárdokba, mint például a bioélelmiszer.

 

 • mentes, vagy akár mindenmentes étkezés otthon

 

Döbbenet, hogy még az orvostudomány sem tud sok mindent kezdeni a problémával. Ez akár felnőttkorban is kialakulhat – ami külön nehezített pálya. (Saját tapasztalatból tudom.) Eddigre ugyanis már régesrégen kialakultak az étkezési szokások, az ízlésről már nem is beszélve – és baromira nehéz ezt átalakítani. De rosszul lenni sem akar a célcsoport. Hát akkor legalább élvezetes legyen a kaja – és mindenekelőtt az ő egészségére szabott.

 

 • mentes, vagy mindenmentes étkezés – kimozdulással

 

Na, ez a másik olyan lehetőség, amely számtalan verzióban lovagolható meg. Hiszen a kimozdulás számtalan formában történhet:

 

 1. étterem, cukrászda – kevés olyan hely van, ahol a keresztszennyeződések elkerülése miatt meg tudják valósítani a mentes ételek elkészítését. Akkor meg miért ne legyen teljesen mentes az étterem, cukrászda? Akinek nem kell mentesen étkeznie, az is megeheti jóízűen az ételt – tehát ilyen korlátja sincs az ötletnek.
 2. mozi – a mozikban is szoktak enni, és a bújtatott cukor, tejpor, glutén stb. miatt sokan nem mernek a mozi büféjében rendelni. (Láttál már olyan mozit, ahol lehetett mentes rágcsát kapni?) Ne mozit vegyél, elég, ha beszállítóként bejelentkezel valamelyik hálózatnál. 🙂
 3. wellness üdülés – ami ma nálunk wellness üdülés címén megy, annak konkrétan semmi köze a wellnesshez. Itt lenne az ideje ezen változtatni. 🙂
 4. kirándulásszervezés – nem, nem utazásszervezés, mert itt nem több napra, hanem csak egynapos átmozgatásra és mentes étkezésre lehetne berendezkedni. Ez a színházlátogatásoktól kezdve a hegyi kirándulásokig sok mindent magában foglalhatna – és közben mentes kajákkal tarthatnád jól az ügyfeleket.
 5. utazásszervezés – ne félj, csak előkerült ez is. 🙂 El tudsz képzelni annál kínlódósabb családi nyaralást (mindegy, hogy az ország vagy a világ melyik sarkában), amikor egy családtag (vagy akár az összes, ha mindenki érzékeny) nem tudja jól érezni magát, mert ő az étteremben semmit nem ehet meg, és egy hete már csak gyümölcsöt eszik? Külföldön a helyi konyhát vagy ismeri vagy sem, nem meri megkóstolni, mert ki tudja, olyan van-e benne, amit nem szabad ennie… Ha el tudod képzelni, akkor már a megoldást is tudod körvonalazni.

 

 • szokásátalakítás

 

Ha már szóba került, hogy felnőttek is egyre gyakrabban lesznek ételérzékenyek, és akkor már különösen nehéz a szokásátalakítás. Sokan szerintem ölnének érte, ha ezt az időszakot, az átállást valaki meg tudná nekik könnyíteni. (Saját példa: 47 évesen lettem tejfehérjeérzékeny. Csak az egy évembe került, hogy megszokjam, hogyan vásároljak tejmentesen, és tanuljak meg úgy főzni, hogy megtaláljam hozzá a megfelelő helyettesítő alapanyagokat, amelyek nem rontják a megszokott ízélményt.)

 

A szokásátalakítás azonban nem áll meg az étkezésnél. Sok esetben be kell illeszteni a napba a mozgást is. Ehhez meg kell találni az időt. Máris az időgazdálkodásnál tartunk.

 

Az időgazdálkodás pedig magával hozza azt, hogy ha egyszer ételérzékeny lettél, akkor ahhoz bizony a családodnak is alkalmazkodnia kell valamilyen szinten. Akár a feladatok átvállalásával, megosztásával, hogy legyen időd mozogni, akár azzal, hogy ne kelljen ezerfelé ezerfélét főznöd, hanem ők is megegyék a mentes, cserébe azonban finom kajákat. (Nekik sem fog ártani. Ugyanez igaz a simán “csak” egészséges kajákra is.) Erre eddig egyetlen pozitív példát találtam, Hacsavecz Beatrix az inzulinrezisztenseletoromei.hu oldal tulajdonosától. (Ő is a maga kárán tanulta meg.)

 

 • időgazdálkodás – vagy mondjunk inkább feladatmenedzsmentet

 

Az időgazdálkodás meg az a sztori, ami mindenféle betegség, érzékenység és fogyókúra nélkül is érinti az egész családot. Gazdálkodhatsz te akármilyen jól az időddel (igazából a feladataiddal), ha mindenki természetesnek veszi, hogy minden házimunkát te végzel (és most tökmindegy, hogy férfi vagy-e, vagy nő). A munkahelyi feladataid kézben tartása önmagában nem elég – ha utána otthon purcansz ki. (És persze fordítva is.)

 

Az üzleti ötletek 2019-re nagyon változatosak. Akár még az is belefér, hogy régi ötleteket újrapozicionáljunk. Például így.
Az üzleti ötletek 2019-re nagyon változatosak. Akár még az is belefér, hogy régi ötleteket újrapozicionáljunk. Például így.

 

 • otthoni kiegészítő szolgáltatások

 

Engem nagyon meglepett, hogy az olyan régi, ma már megszokott szolgáltatásokat sem “csomagolták”, de minimum gondolták újra, mint például a takarító-, mosodai vagy vasalószolgáltatások.

 

OK, az addig rendben van, hogy mindenki azzal reklámozza magát, hogy időt spórol meg az ügyfeleinek, hiszen így nem a takarítással, mosással, vasalással stb. tölti a kedves ügyfél a drága idejét. Hogy ezt eddig még miért nem kommunikálták úgy, hogy ezzel egy új életmódot is kap az ügyfél, az számomra rejtély. (Hiszen ezzel nem csak időt kap a vevő, hanem egyfajta státuszt is, hiszen megteheti, hogy bejárónője legyen… 🙂 )

 

Mindez nincs összekötve az egészséggel (akár az allergiásak is értékelnék, hogy nem nekik kell porolni, így az egészségüket óvhatják), nincs összekötve azzal, hogy a vasalás helyett húzd fel a futócipőt, és menj ki a jó levegőre futni. Ezzel pedig kétszer is lábon lövik saját magukat az ilyen vállalkozások:

 

 1. nem helyezik kontextusba a szolgáltatásaikat, így nem lesz világos, hogy hol mindenhol lesz MÉG előnye a vevőnek a szolgáltatás igénybe vételéből
 2. kizárnak egy rakás keresztmarketingpartnert, vagy más módon együtműködésre alkalmas társat (pl. időgazdálkodási trénert, személyi edzőt, mindenmentes gasztrobloggert stb.).

 

Hogy ezeket az üzleti ötleteket milyen eszközökkel támogatod még meg (időpontfoglaló rendszer, telefonos applikáció, online oktató anyagok stb.), az már csak a célcsoportod igényeitől és a fantáziád határaitól függ.

 

Üzleti ötletek 2019-re – itt a vége fuss el véle! 

 

Az üzleti ötletek 2019-re rovatomat erre az évre bezárom. 🙂 Ha még nincs vállalkozásod, remélem, találtál te is olyan ötletet itt, amit vagy átvennél vagy továbbfejlesztenél, vagy csak a logikát megértve legalább inspirálódni tudtál belőle.

 

Úgy érzed valamit kihagytam a három cikkből? Sebaj, oszd meg velünk! Írd meg itt a cikk alatt kommentben, küldj üzenetet a Zsebedre megyek Facebook-oldalán keresztül, vagy írd meg ott a hétfői posztom alá hozzászólásban!

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást – 2019-re is! 

 

🙂 Csilla 🙂 

error
Posted on: 2019-02-01, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A honlap sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Elfogadod ezek használatát? További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezettek a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás