Tőkét, de honnan? Tőkebevonás kisvállalkozásoknak 1. rész

Tőkebevonás kisvállalkozásoknak - sokan ülnek ebben a kérdésben a rózsaszín vattacukorfelhők között, úgyhogy itt az ideje leszállni a földre!

A tőkebevonás kisvállalkozásoknak szinte a mission impossible kategóriája. Kicsik, tehát a befektetők nem látnak bennük potenciált. Kezdők, akkor a bankok sem, mert a legtöbb bank minimum két lezárt üzleti év adatait kéri csatolni a hitelkérelemhez. Márpedig a magyar kisvállalkozások – főleg induláskor – tipikusan tőkehiányosak. Kivárni meg nem sokaknak van kedve az organikus növekedést – ami érthető, hiszen az egzisztenciájuk múlik a vállalkozásuk bevétel- és nyereségtermelő képességén. Honnan szerezzenek akkor a kisvállalkozások pénzt?

 

 

FIGYELEM! Tévhitoszlató cikk következik. A szerző némely állítása tökéletesen szembe fog menni a mainstream irányzatokkal, illetve némely ünnepelt guru véleményével. Olvasása csakis kellő nyitottság mellett ajánlott! Click To Tweet

 

Tőkebevonás kisvállalkozásoknak – ahol a probléma gyökere van

 

A tőkebevonás kisvállalkozásoknak jelen pillanatban a vicc kategóriája Magyarországon. Legalábbis a kisvállalkozók így érzik. Merthogy nem igazán tolonganak értük a befektetők, a bankok – és még pályázat dolgában is elég csehül állnak.

 

Hogy miért van ez így, annak számos oka van – mindkét oldalon.

 

Tőkebevonás kisvállalkozásoknak – mert a kisvállalkozások tőkehiányosak

 

Induláskor mindenképpen. Aztán van, amelyik egész létezési idejére úgy is marad.

 

Hogy miért tőkehiányosak már induláskor a magyar kisvállalkozások?

 

Ennek is több oka van. A legfontosabbak ezek közül:

 

  1. a nem megfelelő vállalkozási ismeretek
  2. mert egy guru egyszer azt mondta, hogy aki pénz nélkül nem tud vállalkozni, az pénzzel sem fog tudni – és ezt szó szerint el is hitték a mikrok, és a kkv-k.

 

Nézzük ezt egy kicsit részletesebben!

 

A nem megfelelő vállalkozási ismeretek, pontosabban a vállalkozási ismeretek hiánya annyiban van hatással a kisvállalkozások tőkeállományára, hogy a legtöbb kezdő vállalkozó annyit tud a vállalkozásról, hogy valamilyen tevékenységgel folytatják. Ha ezen a tevékenységi területen a kezdő vállalkozó jártas, van gyakorlata, tudása, képzettsége, akkor már úgy érzi, hogy fog ez neki menni.

 

Nos, ez nem kizárt, de az viszont biztos, hogy még ha be is indul majd a vállalkozás, az nem az első néhány hónapban fog látványosan megtörténni. Ha valaki vállalkozást indít, az nem úgy fog kinézni, mintha munkahelyet váltana – és egyik nap még innen kapom a fix fizetésemet, a másik nap meg amonnan. Bármilyen megdöbbentő, a legtöbb kezdő kisvállalkozó még akkor is ezzel a fejében indít céget, ha előtte vette magának a fáradságot, és legalább egy kockás papíron elkezdett számolgatni, amit ez esetben nevezzünk üzleti tervnek. (Nem az, de legalább a csírája. Ahhoz sokkal több kell, hogy ebből alátámasztott üzleti terv is legyen.)

 

Márpedig amíg ez a hozzáállás, addig sok vállalkozó úgy érzi, hogy a lényeg “a fejében van”, más nem is nagyon kell (leszámítva a kifejezetten eszköz- és/vagy anyagigényes vállalkozásokat, mint például kozmetikus, fodrász), addig a kezdő vállalkozónak nem nagyon fog eszébe jutni, hogy a vállalkozás indítása először inkább befektetés (azaz tolni kell bele a zsét), és csak utána pénzszerzési lehetőség.

 

A második pontban pedig Klapka György elhíresült mondatát sikerült egy hazai marketinggurunak olyan kontextusba helyeznie, amellyel sokat tett a hazai kisvállalkozások tekintélyes részének kinyírásáért már az indulás pillanata előtt. Klapka valóban azt mondta, hogy aki nem tud pénz nélkül vállalkozni, az pénzzel sem tud. Csak az a nem mindegy, hogy ő milyen szövegkörnyezetben beszélt, mesélt erről…

 

Aki olvasta Klapka Aranyember című könyvét, az tudja, hogy Klapka amolyan üzleti keljfeljancsi volt. Sokszor fogott padlót, de mindig felállt – és mindig erősebb lett. Nem szerette a padló hidegét, félt, hogy felfázik, hát hamar felkelt.

 

Ő azt mondta, hogy csóró volt, mindenét elveszítette. Csakhogy nem mindegy, hogy ki mit ért a “minden” alatt. Senki ne higgye, hogy az ilyen bukások után egy fillér sem maradt Klapka zsebében. De, maradt. Látványosan kevesebb, mint korábban volt – ahhoz képest gyakorlatilag tényleg semmi. Ahhoz azonban elegendő, hogy egy vállalkozást elindítson -, de rendesen. (Meg persze a kevesebb pénz mellé odatette a korábban már megszerzett tudását és kapcsolatrendszerét – ezek is sok-sok pénzt értek természetesen. De azt ne higgye senki, hogy csak ez elég volt.)

 

Ez nagyon szép elmélet, pontosabban legenda – főleg, amit a marketingszakértő kerített köré. (Marketinges, az a dolga, hogy legendát gyártson.) A marketingszakértő ugyanis szó szerint kezdte el ezt a tant terjeszteni. És a kezdők, meg a vállalkozásról még mit sem tudó, wannabe vállalkozók el is hitték neki – hiszen egy komoly szakértő állította, hogy ez így van!

 

Jelentem, pénzügyes szakértőként határozottan állíthatom, hogy ideje leszállni a rózsaszín vattacukorfelhőről a földre: EZ NEM ÍGY VAN!

 

Tőkebevonás kisvállalkozásoknak - sokan ülnek ebben a kérdésben a rózsaszín vattacukorfelhők között, úgyhogy itt az ideje leszállni a földre!
Tőkebevonás kisvállalkozásoknak – sokan ülnek ebben a kérdésben a rózsaszín vattacukorfelhők között, úgyhogy itt az ideje leszállni a földre!

 

 

A vállalkozáshoz, annak elindításához pénz kell. Pont. Kezdőként komolynak érzékelhető összeg. Menő vállalkozóként visszatekintve aprópénz, ami semmi. Nézőpont kérdése. Click To Tweet

 

Mennyi pénz kell egy vállalkozás elindításához?

 

Számoljunk!

 

A vállalkozásod (jogi) születése

 

Tegyük fel, komoly vállalkozó benyomását akarod kelteni már az első perctől fogva, és egyébként is te az örökkévalóságnak építesz vállalkozást (nagyon helyesen), ezért úgy döntesz, hogy kft leszel. Hurrá!

 

Ez alapból 3 millió forint tőkelekötést jelent – és hacsak nem rohangálsz éppen 3 misivel a zsebedben, akkor társakat is be kell vonnod, akik a 3 milla hiányzó részét a két szép csillagszemedért kipótolják. (Ez már eleve tőkebevonást jelent.)

 

Megírjátok a szerződést ügyvéd előtt, ahogyan kell, bejegyeztetés, illeték, közzététel miegyéb. Az ügyvéd árfolyamától, illetve a társasági szerződés bonyolultságától sok függ, de alaphangon is nyugodtan számolhatsz bő 200.000 Ft-ot csak arra a manőverre, hogy elmondhasd, a céged jogilag is létezik, és nyomot hagytál – egyelőre csak – a cégjegyzékben!

 

A vállallkozásod felsírt - és csak erre egy kisebb vagyont költöttél. Hol vagy még a tőkebevonástól...?
A vállalkozásod felsírt – és csak erre egy kisebb vagyont költöttél. Hol vagy még a tőkebevonástól…?

 

Most járunk 3.200.000 Ft-nál. És a vállalkozásod még semmit nem csinált, csak éppen felsírt.

 

A vállalkozásod talpra állítása

 

Még nem ölted bele a melót, ami a cég talpra állításához kell – és amelynek ideje alatt még nem adtál el semmit, ellenben meg kell csinálnod, ha működésképes céget szeretnél. Cserében viszont garantáltan meglesznek az első kiadós veszekedések a társaiddal – még akkor is, ha a párod az üzlettársad. (Először valószínűleg ezen a ponton jut eszedbe, hogy biztos, hogy nem őrültél-e meg, amikor vállalkozni akartál…)

 

Még nincsenek folyamataid, még nem osztottátok meg a felelősséget, a melót és a feladatokat az üzlettársaiddal, még nem vásároltatok eszközöket. Jó hír, hogy erre (is) ad fedezetet a 3 milka, amit törzstőkeként a cégben jegyeztek. Hurrá.

 

És mi van a fizetésetekkel? Vagyis azzal a pénzzel, ami a megélhetésetekhez kell? Csak éppen bevétel még nem csorgott be a vállalkozásba? A törzstőke hálás dolog, sok mindent lehet belőle fizetni – a te (és a társaid) munkabérét speciel pont nem. (A törzstőke a vállalkozás vagyona már, nem a tiétek, tehát annak fellelhető módon később is megtalálhatónak kell lennie a cégben. A munkabér, tiszteletdíj stb. nem ez a kategória.) Vagyis erre az időszakra, amíg talpra állítjátok a céget, szintén kell pénz – a megélhetésetekre.

 

A vállalkozás működtetése

 

Tegyük fel, viszonylag gyorsan és gördülékenyen sikerül minden lényeges, a működést érintő dologról megállapodni a tulajdonostársaiddal. Van rendszer, vannak folyamatok, megvettétek az eszközöket (induló készletet, gépeket, szoftvereket, miegyebet), bankszámlát nyitottatok, kifizettétek a könyvelőt is, aki az indulás adminisztrációját intézte. Annyi pénz még maradt, hogy be tudjátok indítani a marketingeteket, hogy halljanak is rólatok – várjátok az első vevőket.

 

És elfogyott a 3.000.000 forintotok.

 

Innentől bármire szükségetek van, például írószer, anyag, után rendelt készlet, a könyvelő havi rendszeres díja stb., csak akkor lesz meg, ha a tulajdonostársaiddal a zsebetekbe nyúltok. Ilyenkor szokott elkezdődni az a végtelen ciklus, amit a könyvelők csak tagi kölcsön néven emlegetnek – és általában akkor szokott visszanyalni, amikor a céget eladnátok vagy felszámolnátok. (Erről később. Szóval nem biztos, hogy a tagi kölcsön a vállalkozások kezében olyan, mint MacGyver kezében a svájci bicska: sajnos Mac-kel ellentétben ezzel nem oldunk meg mindent.)

 

Vagyis az első hónapok működési költségeit is tudnotok kell fedezni – saját zsebből. Addig mindenképpen, amíg az első, nagyító nélkül is szemrevételezhető mértékű bevételek megérkeznek. (Ez azt jelenti, hogy a bevételeitek elérik a működési költségeitek mértékét. Vagyis a vállalkozás már képes életben maradni. Csak még nem termel se nyereséget, se kivehető pénzt a tulajdonosoknak.)

 

A működési költségek nagyon eltérőek lehetnek a vállalkozás tevékenységi körétől, jogi formájától és piacától függően. Kft-nél a havi könyvelési díj (a kettős könyvviteli kötelezettség miatt) átlagban 50.000 Ft/hó-nál kezdődik, bankszámlavezetés megint csak változó (banktól és bankszámlaforgalomtól függ), ahogyan a marketingköltségek is eltérőek lehetnek (igényektől, piactól és céloktól függően). Vagyis ha nagyon takaréklángon üzemeltek, akkor a működtetést megúszhatjátok havi 80-100.000 Ft-ból is – igaz, akkor az eredmények is takarékon fognak érkezni. Innentől azonban határ a csillagos ég.

 

Tőkebevonás kisvállalkozásoknak – a sajátoddal kezdd!

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

Azt, hogy

 

kívülről tőkét bevonni kisvállalkozásként is csak akkor tudsz, hogy ha már működsz. Bizonyíthatóan megbízhatóan. Addig meg a magadét kell beletolnod a cégbe. Akkor is, ha egy kanyi fillér bevételed sem keletkezik. Click To Tweet

 

Hogyan számolj?

 

Úgy, hogy először is készítesz egy üzleti tervet!

 

Ebben legyenek benne

 

  • az induló költségek
  • és legalább egy évre előre a működési költségek is.

 

Azaz az indulást követő egy éves időszakot mindenképpen tervezd meg! Ekkor fogod ugyanis látni, hogy

 

  • mi mennyi,
  • mikorra kell, hogy befolyjon a költségek fedezete,
  • valamint azt is, hogy mikor érkezik el az a pont, amikor már legalább a működési fedezet rendelkezésre áll (tehát a bevételeid éppen fedezik a költségeidet).

 

Eddig az időpontig ugyanis neked kell a számlát állnod. Pontosabban a cégednek, de az erre költhető pénzt neked kell a vállalkozásod rendelkezésére bocsátani. Ha kft vagy, akkor jobb, ha már ezt az elején tudod, és nem utólag tagi kölcsönökkel próbálod a felszínen tartani a cégedet. Hanem eleve annyi törzstőkét bocsátasz a vállalkozás rendelkezésére, amennyivel kihúzzátok ezt az időszakot. (Így nem kell minden egyes alkalommal leadminisztrálni a cégjegyzékben is a tőkeemelést, és a nem kívánt tagi kölcsönt is el lehet kerülni.)

 

Tőkebevonás kisvállalkozásoknak – jó, de akkor mikortól lehet?

 

Kívülről? Akkor, amikor már működsz. Stabilan.

 

Innen folytatjuk a jövő héten.

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást!

 

🙂 Csilla 🙂

Posted on: 2019-05-02, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .