Idősebbek is elkezdhetik – 50 felett vállalkozni nem is dilis dolog

50 felett vállalkozni

50 év felett vállalkozni Magyarországon jellemzően csak azok szoktak, akik már jóval fiatalabban elindították saját cégüket. De mi van azokkal, akik 50+ indítanak vállalkozást? Ők milyen esélyekkel indulnak? Ők a siker letéteményesei, hiszen ott van mögöttük a szakmai tudás, tapasztalat, vagy ők a csendes őrültek, akik csak erőlködnek, de ezt az iramot, fejlődést úgysem fogják bírni, mert öreg kutya már nem tanul új trükköket? Jelentem, az 50+-osak jól meglepnek mindenkit.

 

 

50 felett vállalkozni? Még huszonévesen is őrültség!

 

Ez az a két mondat, amit a leggyakrabban hallottam olyan vállalkozók családtagjaitól, akik nem harmincvalahány évesen kezdtek vállalkozásba. Különösen a második mondat sokat elárul a hazai viszonyokról. A vállalkozó kedv még mindig messze elmarad a vállalkozó szellem hazájának tartott USA szintjétől, de még az európai átlagtól is.

 

Ennek több oka is van:

 

  • a vállalkozókról Magyarországon élő rossz sztereotípiák – a rendszerváltás idején a hírműsorok roppant sokat tettek azért, hogy a vállalkozó szó negatív tartalommal teljen meg. Minden olajszőkítőt és más adócsalót kitakart fejjel és “vállalkozó” megnevezéssel mutattak be. Naná, hogy azóta is élő sztereotípia a fejekben, hogy a vállalkozó csal, lop, hazudik, és minden lehet, csak tisztességes nem. Ha ez összekapcsolódik a másik sztereotípiával, miszerint “szegény vagyok, de tisztességes”, máris kész a racionalizálás, hogy isten ments, hogy vállalkozó legyek, akkor el kellene adnom a lelkem az ördögnek… akkor már inkább maradok becsületes szegény, aki rázhatja az öklét a gazdag vállalkozóra – miközben irigylem azt, amije a vállalkozónak van.
  • a vállalkozásról Magyarországon élő rossz sztereotípiák – elsősorban az, hogy a vállalkozás kockázatos. Hát az. Mindezt a kockázatot azonban erősen csökkenteni lehet, ha a vállalkozó tanul, és ésszel műveli a vállalkozását, illetve felelősséget vállal azért, amit a vállalkozásában tesz. Igazából ez utóbbi, vagyis a felelősségvállalás az az intézmény, ami a legtöbbeknek riasztó, ezért a kockázatokra hivatkozva racionalizálja távolmaradását a vállalkozásoktól.

 

Pedig az ötvenesek szemszögéből nézve, meg huszonévesként kész őrültség vállalkozni…

 

50 felett vállalkozni
50 felett vállalkozni – kockázatos őrültség, vagy a legjobb időszak egy vállalkozásra?

 

50 felett vállalkozni jó!

 

Tényleg lehet jó ötlet 50 felett vállalkozni, és ennek is megvannak a jó okai:

 

  1. ismeri a szakma, az iparág minden szabályát – tehát van szaktudása, tapasztalata, mi több, szakmai intuíciója is (krízishelyzetekben aranyat tud érni!)
  2. ismeri a szakma, az iparág minden jelentős szereplőjét – tehát van kapcsolatrendszere
  3. ismeri a szakma, az iparág minden jelentős tudásforrását – tehát tudja, hol érdemes még tanulni
  4. eddig is tanult egész életében – miért állna le vele pont most? Vagyis nemcsak szakmailag tudja magát fejleszteni, hanem vállalkozóként is.
  5. van élettapasztalata – ez igenis sokat számít. Tudja, hogy nem attól lesz valaki jó szakember, hogy mindenki problémáját megoldja (helyettük), és betegre dolgozza magát. Egy 50+-os megfontoltsága sok helyzetben lehet hasznos, hiszen ők már úgy vannak vele, hogy “öreg vagyok én már bohócnak”, és képesek nemet is mondani. Arról, hogy képesek emberekkel bánni is, ne is beszéljünk. (Igen, még az Y- és Z-generációval is. Legfeljebb nem fog egyet érteni velük. De fognak tudni együtt dolgozni.)

 

Mielőtt valaki félreértené: nem, a vállalkozás nem való mindenkinek. Ez igaz huszonévesen is, de 50 felett is. Nem állítom, hogy minden 50 feletti emberből kiváló vállalkozó válna, de azt igen, hogy nagyobb eséllyel áll rendelkezésre bennük a szaktudás, tapasztalat, intuíció, kapcsolati tőke, tanulási kapcsolatrendszer, tanulási hajlandóság, élettapasztalat elegye, mint mondjuk, egy harmincasban. Ha pedig innen nézzük, akkor nem is olyan rosszak az esélyen, ha 50 felett vállalkozni támad kedvünk.

 

50 felett vállalkozni a statisztikák szerint is klassz!

 

Nemcsak azért, mert 50 felett vállalkozni személy szerint jó az 50+-osnak. Hanem azért is, mert megdöbbentően jó a sikerrátájuk! Nézd meg ezt a TED-videót! Egy angol közvélemény-kutató cég szerint az 50+-osak vállalkozásainak sikerrátája 70%. A harmincasoké 28…

 

 

Sajnos magyar statisztikát nem találtam az 50 feletti vállalkozók sikerességéről, de tudom, hogy aki nem érzi még magát öregnek, és igenis be akarja bizonyítani a világnak (de legalábbis a volt munkahelyének, a családjának, vagy bárkinek, aki lebecsülte az ő elszántságát, szakértelmét, tanulási képességeit), hogy még képes értelmes munkára, az hajlandó lesz 50 felett vállalkozni.

 

Magyarországon – mi lenne, ha…?

 

Néha vannak magasröptű gondolataim. Ezek mindig jó ügyek. Egy ilyen jó ügy lehetne például az 50 felettiek vállalkozásának támogatása, szakértelmének valamilyen hasznos kiaknázása.

 

El tudod képzelni, mihez lehetne kezdeni, ha azokat az 50 felettieket, akiket rugalmatlannak tartanak, és ezért elbocsátanak, nem akarnak máshová felvenni, vagy csak ők maguk elégedetelenek, mert nem érzik magukat megbecsültnek egy olyan helyre összpontosíthatnánk, ahol a felgyűlt tudásukat kamatoztathatnák? Vagy akár több helyre…

 

Szerintem fél kézzel meg lehetne emelni a GDP-t, ha ezek a szakik (mármint azok, akik tényleg szakik) kibontakoztathatnák a szakértelmüket és a tapasztalatukat.

 

El ne felejtsem: az 50+ az én értelmezésemben nemcsak az ötveneseket jelenti ám! Hanem a hatvanasokat és a dolgozni tudó, agyban jó karban lévő hetveneseket is akár. (Nézd meg még egyszer a beszúrt TED-videót! Ez lenne a rugalmatlan, begyepesedett hetvenéves???)

 

Neked nem indította ez el a fantáziádat? Vagy a környezetedben élő 50+-os ismerősödét? Mert szerintem eszméletlen erő lenne benne.

 

Én ezen a szemüvegen át nézem az 50 feletti korosztályt – talán azért, mert jövőre én is betöltöm az ötvenet. És nem érzem azt, hogy innentől már csak két dolgot várhatnék az élettől: az unokákat meg a halált. Szerintem több 50 feletti van ezzel így, mint aki nem. Lehet, hogy a technológia nem feltétlenül a mi világunk, de hidd el, tanulékonyak vagyunk. A mai ötvenesek ugyanis a rendszerváltás idején voltak huszonévesek. Ők akkor kezdték a pályájukat – és kapásból belefutottak egy teljes gazdasági felfordulásba.

 

Már akkor is baromi gyorsan kellett tanulniuk – és ez azóta is így maradt. Emlékszem, amikor Németországból jöttek tréningezni minket, hogy felkészítsenek a munkára egy multinál, a tréner lenyűgözve mondta az 5 napos, tömény Keptner-Tragoe képzés végén, hogy megdöbbentő az a tanulási sebesség, amire képesek vagyunk: az ötödik nap végére alkalmaztuk is azt, amit előtte négy és fél napig tanítottak nekünk. Naná, nem volt más választásunk, ha munkát akartunk. Ezt szoktuk meg, és azóta is így működünk. Tanulunk. Nem kicsit, sokat. És gyorsan.

 

A lényeg: ez az ötvenes korosztály már nem az az ötvenes korosztály, akikről HR-körökben meggyökeresedett a nézet, hogy öreg kutya már nem tanul új trükköket. Hát tanul. Minden nap.

 

Nemrég olvastam egy másik statisztikát. Startup-ok beválásáról. Eszerint ha egy startup alapítói negyven felettiek, akkor sokkal nagyobb a startup esélye a sikerre és arra is, hogy a startup a siker után nem tiszavirág életű lesz, és felvásárolja valamelyik nagy cég, hanem önálló marad – és ő maga válik nagy céggé. Pont ugyanezt visszhangozza ez az adat is, mint amiről Paul Tasner beszélt a TED-videóban.

 

Nem is olyan őrültség…

 

Szóval ha 50 felett vállalkozni támadna kedved, ne hagyd magad lebeszélni a korod miatt. (Más miatt lehet, hogy nem vagy alkalmas a vállalkozásra, de a korod egészen biztosan nem kizáró tényező.)

 

Ha segítségre lenne szükséged az induláshoz, akkor keress nyugodtan engem is, vagy Koch Máriát a 40plusz.hu oldalon!

 

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást – ötven felett is! 

 

🙂 Csilla 🙂
Posted on: 2019-10-24, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .